Tratament nou pentru hernia de disc
Pe aceeaşi temă:
Oricine poate să aibă cel puţin o dată în viaţă dureri severe de spate. Este foarte probabil ca motivul acestor dureri să fie hernia de disc.
Aceasta este o afecţiune neurologică apărută la nivelul unuia dintre discurile aflate între vertebrele coloanei. Discul alunecă din poziţia lui obişnuită, se deformează şi se poate rupe, lăsând substanţa gelatinoasă din interiorul lui să iasă în afară şi să atingă terminaţiile nervoase. Acest fapt duce la apariţia unor dureri foarte mari în locul afectat. Operaţia clasică, mai riscantă
Când apar dificultăţi la mers din cauza durerilor, care nu se mai pot trata prin fizioterapie sau cu ajutorul medicamentelor, este indicată realizarea unei analize RMN (rezonanţă magnetică nucleară).
Astfel se verifică dacă s-a produs o ruptură a unui disc dintre vertebre şi dacă substanţa din interiorul lui apasă pe un nerv. În acest caz, este necesară o operaţie. „Aceste cazuri nu sunt totuşi frecvente. Ele reprezintă circa 10% din cazuri. Trebuie înţeles faptul că operaţia chirurgicală clasică este o metodă terapeutică eficientă, dar nu lipsită de riscuri imediate
sau pe viitor.
De aceea, este ultima soluţie terapeutică la care trebuie să se apeleze”, explică Rareş Nechifor, medic specialist în radiologie.
Nucleoplastia, alternativă modernă
Tehnica nouă de tratare a herniei de disc este nucleoplastia percutană. Metoda a fost introdusă în ultimii ani şi în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă şi la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş” din Bucureşti.
Tehnica este eficientă mai ales când discul dintre vertebrele coloanei este mult deformat, dar nu s-a rupt încă. În aceste situaţii, fizioterapia şi tratamentul cu antiinflamatoare nu mai dau rezultate.
Spre deosebire de operaţia clasică, procedura de nucleoplastie percutană este minim invazivă şi durează numai o jumătate de oră.
În cazul noii metode, nu este necesară anestezia generală, deoarece nu se fac tăieturi, ci numai o înţepătură. Medicul va introduce până la discul intervertebral un ac special şi va aspira substanţa gelatinoasă care apasă pe nerv. La două ore după aceea, poţi merge acasă.
Operaţia se poate face gratuit. Pentru asta, medicul de familie îţi va da o trimitere către medicul specialist, pe baza căreia vei putea să te internezi. Această intervenţie se poate face şi la unele clinici particulare, costurile ajungând la circa 5.000 de lei.
Măsuri contra durerii
Atunci când durerea se intensifică, este bine să faci o vizită medicului de familie, care îţi va da trimitere la un specialist în neurologie. Rareş Nechifor, medic radiolog, le recomandă celor care au o criză, repausul la pat şi un tratament cu antiinflamatoare.
„Fizioterapia este şi ea de ajutor. Alături de odihnă şi de medicamente, ea permite pacientului să iasă din criză. Din păcate, acesta nu învaţă să trăiască sănătos, să facă gimnastică, prin care să-şi întărească musculatura spatelui. De aceea, simptomele vor reveni. Tratamentul se poate relua, dar afecţiunea evoluează, iar crizele devin tot mai frecvente.”
Poziţia incorectă a spatelui, risc de boală
Principalele cauze ale apariţiei bolii sunt îmbătrânirea şi stilul de viaţă incorect: o poziţie necorespunzătoare menţinută ore în şir la birou sau în timpul şofatului, lipsa exerciţiilor fizice, luarea în greutate, ridicarea unor greutăţi mari, care solicită coloana. Zonele în care se instalează cel mai des sunt cea a cefei (cervicală) şi a şalelor (lombară).
Hernia de disc lombară determină cele mai multe dureri de spate (lumbago), care se întind de-a lungul unui picior (sciatică). Se pare că, în regiunea şalelor, ligamentele care susţin discul şi conţinutul său sunt mai puţin rezistente.