Tot ce trebuie să ştii despre andropauza bărbaţilor

24 mai 2016   Ce te doare

Menopauza la bărbaţi apare după vârsta de 35 de ani, însă nu se manifestă la toţi. Cel mai adesea aceasta se instalează în jurul vârstei de 50 de ani.

Cum se manifestă

Simptomele apar la aproximativ 3% dintre reprezentanţii sexului tare, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici, însă cele care domină sunt manifestările de ordin psihologic.

Este vorba despre iritabilitate, anxietate, oboseală, disfuncţii erectile, scăderea dorinţei sexuale, depresie, insomnie. La nivel fizic, poate fi resimţită prin creşteri în greutate şi dureri ale articulaţiilor.

Cum poţi reduce simptomele

Pentru un bărbat aflat la andopauză este important un somn de opt ore pe noapte, să facă exerciţii fizice în mod regulat, cât şi o alimentaţie echilibrată.

Este indicat consumul de ţelină, ouă, carne de pui şi de curcan, dar şi de lactate, pentru că ajută la creşterea nivelului de testosteron

Este important să inculdă în dieta zilnică şi alimente bogate în vitamina B (luptă împotriva depresiei şi a anxietăţii), în vitamina D (pentru oase mai puternice), dar şi în vitaminele C şi A. Vitamina D se găseşte în produsele lactate, în ficat, somon, în timp ce bogate în vitamina C sunt citricele, salata, fructele de kiwi.

Necesarul de vitamina A este conţinut de morcovi, spanac, cartofii roşii, piersici şi peşte gras. Alimentele cu un conţinut bogat de vitamina B sunt ovăzul, lintea, pâinea din făină integrală, carnea de porc.

Remediile din plante, de ajutor

În astfel de situaţii sunt indicate suplimentele naturale cu gingko biloba (ajută la tratarea disfuncţiilor erectile), ginseng (creşte dorinţa sexuală), cât şi cele care conţin iarba-ţapului.

Mai multe