TEST: Cât de bine vezi?
Unul dintre testele la care medicul oftamolog apelează pentru a depista problemele de vedere este grila Amsler (o reţea de linii asemănătoare unei table de şah, cu un punct de culoare închisă în mijloc), modalitate prin care se examinează fundul de ochi şi care ajută la diagnosticarea degenerescenţei maculare.
Problema de vedere des depistată la persoanele de vârsta a treia apare atunci când se deteriorează macula, zona de la nivelul retinei care ne ajută să vedem clar detaliile. Această tulburare poate afecta atât vederea la distanţă, cât şi la apropiere. Ce trebuie să faci
1. Aşază-te în zonă luminată şi ţine la o distanţă de 30-40 de cm (distanţa optimă pentru citit) planşa cu grila Amsler. Dacă porţi ochelari de vedere, ţine-i la ochi în momentul testării. Acoperă cu mâna unul dintre ochi şi fixează cu privirea punctul din mijlocul grilei.
2. În timp ce te uiţi la punctul central, priveşte şi liniile din jurul lui şi observă dacă ele sunt distorsionate în anumite zone, întunecate sau dacă ele nu apar deloc. Repetă examinarea după ce acoperi şi celălalt ochi.
3. Riscul de apariţie a degenerescenţei maculare este ridicat dacă observi una din umătoarele modificări: zonele sunt gri sau deformate, liniile din grafic sunt distorsionate, lipsesc mici porţiuni din pătrat.
Printre simptomele care pot anunţa degenerescenţa maculară se numără distorsionarea vederii centrale (linii drepte ce se percep curbate), vederea în ceaţă, zone de „umbrire“ în câmpul vizual, tulburări în perceperea culorilor, dar şi adaptarea dificilă la lumină intensă.
„Când vine vorba de degenerescenţa legată de vârstă, factorii de risc sunt obezitatea, fumatul, colesterolul mărit, hipertensiunea, lipsa de vitamina D şi consumul excesiv de grăsimi“, explică Liviu Bran, medic specialist oftalmologie, Spitalul European Polisano, Sibiu
Diagnosticul de degenerescenţă se poate pune în urma controlului oftalmologic, dar şi a tomografiei în coerenţă optică, procedură cunoscută sub numele de examen OCT (examinare rapidă şi nedureroasă, neinvazivă, uşor de efectuat la orice vârstă).
„Atunci când boala are o evoluţie lentă se recomandă tratamentul cu produşi retinotrofici şi antioxidanţi tablete. În schimb, când evoluează rapid se apelează la terapia injectabilă cu molecule care inhibă vasele de sânge nou formate intraocular, combinată cu antioxidanţi pastile“, adaugă medicul oftalmolog
Cea mai des întâlnită formă de degenerescenţă maculară este cea legată de vârstă, dar există şi forme juvenile, mult mai rare şi care au o componentă genetică.
Afecţiunea poate fi de tip atrofic (mai lent evolutivă) sau exudativă (ce evoluează rapid şi duce de regulă la scăderea acuităţii vizuale). Numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu această problemă creşte odată cu înaintarea în vârstă (circa 30% din cei de peste 75 de ani).
Prognosticul reuşitei tratamentului este favorabil dacă afecţiunea oculară este depistată timpuriu printr-un examen de fund de ochi, corelat cu examenul clinic oftalmologic (care adesea se suprapune peste un consult de dioptrii de ochelar).