Sunt răcit sau am gripă?

3 decembrie 2009   Ce te doare

Este sezonul virozelor respiratorii. Răceala şi gripa sunt două astfel de boli cauzate de virusuri. Gripa se instalează brusc asupra organismului, cu dureri musculare, de cap şi cu febră de peste 39 de grade Celsius, oboseală şi dureri în piept.

Răceala, numită şi guturai, este mai puţin agresivă şi debutează mai lent. Un semn distinctiv pentru răceală este strănutul frecvent.

În acelaşi timp, nasul este înfundat, tusea este productivă, iar febra nu depăşeşte 39 de grade Celsius. Frisoanele şi durerile de gât apar în ambele boli.

Se pot preveni

O alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat ajută organismul să lupte împotriva virusurilor. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, mai ales după folosirea mijloacelor de transport în comun şi înainte de masă, reduce contactul cu virusurile.

Vaccinarea împotriva gripei este recomandată persoanelor cu risc mare de a face complicaţii, cum sunt bolnavii cronici şi copiii.

Poţi face în acest moment două tipuri de vaccinuri, împotriva gripei sezoniere şi a gripei porcine. Aceste vaccinuri nu te protejează însă de răceli.

Pentru că răceala este produsă de peste 100 de tipuri de virusuri, nu s-au sintetizat vaccinuri care să protejeze organismul de această boală.

În sarcină, un plus de atenţie

Femeile însărcinate trebuie să se ferească de viroze, mai ales dacă sunt în trimestrul doi sau trei de sarcină. Ele au risc de patru ori mai mare de a suferi complicaţii care necesită spitalizare.

În plus faţă de recomandările uzuale, femeile însărcinate trebuie să evite locurile aglomerate şi, pe cât posibil, contactul direct cu alte persoane. În plus, ele vor folosi produse de toa-letă separate de restul familiei (prosop, săpun). Nu lua antibiotice!

Ambele boli se vindecă în aproximativ şapte zile. Medicii recomandă odihna la pat, evitarea fumatului, multe lichide şi medicamente antiinflamatorii şi antitermice, de tipul aspirinei şi al paracetamolului.

Pot fi utile şi picăturile pentru nas, vitamina C şi dezinfectantele pentru gât. Antibioticele nu sunt recomandate, pentru că nu acţionează asupra virusurilor şi, în plus, pot scădea imunitatea.

Acestea vor fi prescrise de medic doar în caz de complicaţii bacteriene. În formele mai severe de gripă şi în cazul bolnavilor cronici, medicul prescrie şi medicamente antivirale.

Atenţie la complicaţii!

Gripa se poate complica deseori cu infecţii bacteriene la nivelul gâtului (angine), la nivelul sinusurilor (sinuzită), urechii (otită), bronhiilor (bronşită) sau plămânilor (pneumonie).

Complicaţiile şi formele severe de boală apar mai ales la copiii cu vârsta sub patru ani şi la persoanele de peste 65 de ani. Cei care suferă de boli cronice pulmonare şi cardiace sunt şi ei expuşi riscului de a face complicaţii.

Mai multe