Stresul, inamicul numărul 1 al inimii tale

29 august 2014   Ce te doare

De ce stresul afectează inima?

Pentru prima dată, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Harvard au descoperit mecanismul prin care stresul provoacă inflamaţia vaselor de sânge, fenomen care conduce la apariţia bolilor de inimă.

În condiţii de stres, organismul activează un reflex de apărare de tip „luptă sau fugă”, care constă în trimiterea unui flux de adrenalină către inimă, pentru a-i permite corpului să se apere atunci când percepe o ameninţare.

Dar în acelaşi timp, stresul emite semnale şi asupra sistemului imunitar, care creşte producţia de globule albe (leucocite), implicate în apărarea organismului.

Din păcate, acest flux constant de leucocite provoacă inflamaţia arterelor. În cazul în care arterele sunt deja afectate de ateroscleroză, adică sunt îngustate sau obturate, atunci procesul inflamator poate declanşa eliberarea unor cheaguri de sânge. Astfel apare un infarct sau un accident vascular cerebral pe fond de stres.

Poţi citi şi: Alimentele care previn bolile de inimă

Stresul perturbă echilibrul întregului organism

Expunerea cronică la stres este un factor de risc pentru numeroase boli:

făcându-ne vulnerabili în faţa infecţiilor,

şi celelalte funcţii cognitive

sau a altor tulburări psihice,

şi

Practic, efectele stresului se manifestă la nivel mental, fizic şi emoţional, perturbând echilibrul întregului organism, avertizează cercetătorii de la Harvard, care lucrează acum la descoperirea unui antidot care să inhibe producţia de globule albe în caz de stres cronic.

Până atunci însă avem la îndemână soluţii simple, naturale şi foarte eficiente pentru a ţine stresul sub control.

Care sunt remediile împotriva stresului?

Remediile blânde din plante sunt ideale pentru restabilirea echilibrului emoţional şi normalizarea stării de spirit atunci când ne confruntăm cu perioade de stres cronic.

Pentru a ne proteja de efectele nocive ale acestuia, este esenţial să avem un somn sănătos, să alungăm gândurile negative, nervozitatea şi agitaţia.

Putem reuşi toate acestea cu ajutorul următoarelor plante cu efecte dovedite antistres: roiniţa, valeriana, talpa-gâştei, hameiul, păducelul.

:

Roiniţa

Roiniţa ajută la îmbunătăţirea stării de spirit, are efect sedativ şi antidepresiv şi constituie o sursă naturală de vitamina C.

Valeriana

Valeriana este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central şi ajută la reducerea tulburărilor de somn.

Talpa-gâştei

Planta susţine activitatea sistemului nervos, stabilizează emoţiile reducând neliniştea, teama, nervozitatea, are acţiune analgezică şi antispasmolitică.

Păducelul

Păducelul contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi a palpitaţiilor, protejează inima şi sistemul cardiovascular în situaţii de stres, este dovedit ca tonic cardiac şi susţine circulaţia sangvină la nivelul creierului.

Hameiul

Hameiul ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acţiune calmantă, analgezică şi constituie o bună sursă de vitamine din grupul B.

Dacă nu ai la îndemână aceste plante poţi găsi în farmacii suplimente cu aceleaşi efecte.

Emocalm, Dacia Plant- 18,4 lei

MagneZi B6- 63,36 lei

Relaxen Caps-19,50 lei

Mai multe