Stai mult în picioare? Poţi să faci varice

19 februarie 2010   Ce te doare

Insuficienţa venoasă cronică este caracterizată prin dilatarea permanentă a venelor de la picioare, atât a celor profunde, cât si a celor superficiale, acestea din urmă apărând la nivelul pielii sub forma varicelor.

De ce apar?

Cauza apariţiei varicelor este slăbirea peretelui venos, iar ca factori favorizanţi sunt predispoziţia familială, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, sarcina, sedentarismul, statul în picioare.

Care sunt simptomele bolii?

Senzaţia de greutate în gambe, de durere surdă la nivelul gleznelor şi umflarea picioarelor mai ales seara sunt primele semne ale varicelor. În stadiile avansate apar umflături permanente pe tot parcursul zilei (edeme), eczeme ale pielii, modificări de culoare a pielii de deasupra varicelor şi răni la nivelul gambelor.

Cum putem preveni apariţia varicelor?

Evită factorii care îngreunează curgerea sângelui precum statul în picioare pentru perioade îndelungate, poziţia picior peste picior, pantofii cu toc prea înalt, pantalonii prea strâmţi, surplusul de kilograme şi fumatul.

Alimentaţia bogată în vitamina C care contribuie la întărirea pereţilor venoşi şi exerciţiile fizice regulate contribuie la menţinerea supleţii pereţilor venoşi şi împiedică formarea varicelor.

Cum putem trata această afecţiune?

Dacă varicele sunt mici şi subţiri, se poate apela la scleroterapia varicelor (injectare de substanţe speciale numite substanţe sclerozante, care distrug varicele) sau la terapia laser. În stadiile avansate se poate recurge la intervenţia chirurgicală de eliminare a varicelor.

În cazul apariţei ulcerului de gambă, tratamentul se efectuează sub supravegherea medicului şi necesită pansamente speciale hidrocoloidale care grăbesc vindecarea şi previn infectarea.

3 remedii naturale

Castanele îmbunătăţesc circulaţia

Se face o tinctură care îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în venele bolnave din 50 g flori uscate sau fructe de castan mărunţite, se macerează în 1/2 l de ţuică timp de 14 zile, la întuneric şi căldură, agitându-se zilnic. Se consumă câte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

Masează zona cu oţet de mere

Oţetul de mere amestecat cu miere poate fi un mijloc terapeutic în ameliorarea varicelor. Se masează picioarele de jos în sus, dimineaţa şi seara, în fiecare zi, timp de 1-2 luni.

După fiecare frecţionare, picioarele se învelesc în prosoape îmbibate în oţet de mere şi se stă cu ele ridicate, timp de 30 de minute.

Bea zilnic suc de ceapă roşie

Amestecă 500 ml suc de ceapă roşie cu 250 ml miere de albine. Ia câte 50 g înainte sau după mesele principale de 3 ori pe zi. Leacul acţionează favorabil asupra circulaţiei periferice venoase.

Mai multe