Soarele, cu bune şi cu rele

25 august 2016   Ce te doare

PRO

· Favorizează sinteza vitaminei D

Ultravioletele, în special cele UVB, sunt necesare pentru sinteza, la nivelul pielii, a vitaminei D, importantă pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor. Totuşi, utilizarea cremelor cu protecţie solară poate bloca acest proces. Şi, atunci, ce e de făcut? Să stăm în jur de 15 minute la soare, fie înainte de 11.00, fie după 17.00, fără a folosi creme fotoprotectoare.

· Induce starea de bine

Sub acţiunea soarelui, creşte producţia de serotonină. Această substanţă joacă un rol important în reglarea somnului, în transmiterea impulsurilor nervoase, dar şi în asigurarea bunei dispoziţii (este numită şi hormonul fericirii). Un nivel redus de serotonină poate duce la apariţia depresiei. De asemenea, expunerea moderată la soare combate insomnia.

· Ajută la tratarea unor boli de piele

Expunerea controlată la soare este benefică şi în unele boli de piele. De pildă, în 80% din cazuri, soarele face bine celor cu psoriazis, afecţiune care se manifestă prin apariţia pe piele a unor porţiuni roşii acoperite cu coji sidefii, localizate în special pe genunchi, scalp şi coate. Razele UVA şi UVB folosite în fototerapie reduc procesul inflamator şi unele simptome ale acestei boli precum mâncărimea şi durerea. Este bineca expunerea la soare să se facă dimineaţa sau după ora 16.00.

Ştiai că...

...pe măsură ce îmbătrânim, scade capacitatea corpului de a sintetiza vitamina D?

CONTRA

· Agravează diverse afecţiuni

Persoanele cu unele boli trebuie să evite cât pot de mult să stea la soare. De pildă, la cei cu lupus, o boală de piele care afectează pielea, rinichii, inima, plămânii şi celulele sangvine, soarele favorizează, în 70% din cazuri, apariţia leziunilor cutanate, a durerilor articulare şi a oboselii accentuate. De asemenea, la cei cu acnee, cu toate că, iniţial, se constată o îmbunătăţire a aspectului pielii, ulterior, expunerea îndelungată duce la astuparea porilor şi la blocarea secreţiei de sebum.

· Accelerează îmbătrânirea pielii

Razele ultraviolete sunt principalul factor implicat în îmbătrânirea prematură a pielii. Soarele atacă elastina şi colagenul, proteine implicate în menţinerea elasticităţii şi fermităţii pielii.

· Dăunează vederii

Şi retina are de suferit din cauza radiaţiilor solare. Astfel, există riscul apariţiei arsurilor de retină, persoanele cu ochii deschişi fiind mai vulnerabile. De aceea, este important să purtăm ochelari de soare cu factor de protecţie solară UVA şi UVB.

· Factor important de risc pentru cancerul de piele

Peste 90% din cancerele de piele sunt puse pe expunerii la soare fără protecţie adecvată. În ultimii ani, din cauza subţierii stratului de ozon (care, în mod normal, are rol de protecţie), la sol ajung mai multe radiaţii ultraviolete, depăşind nivelul suportat de piele.De aceea, a crescut şi numărul cazurilor de persoane afectate.

CIFRĂ

În ţara noastră se depistează anual în jur de 2.000 de cazuri de cancer de piele.

Mai multe