Simptomele care anunţă cancerul de stomac

23 noiembrie 2016   Ce te doare

Mai mult de 90% dintre tumorile care cauzează cancer de stomac se dezvoltă din mucoasa stomacului. Este un cancer care progresează lent şi apare rareori înainte de 50 de ani. Tumorile pot rămâne mult timp într-un singur loc, înainte să se răspândească la alte straturi ale peretelui stomacului, la organele din apropiere: pancreas, colon, splină sau înainte de a invada ganglionii limfatici. În momentul în care celulele canceroase se întind la alte organe, cum ar fi plămânii ori ficatul, apar metastaza. Alte forme de cancer la stomac sunt limfomul gastric (care afectează sistemul limfatic), sarcomul (care afectează ţesutul muscular), fiind întâlnite mai rar.

Care sunt cauzele

Nu se cunoaşte cu exactitate cauza cancerului de stomac, dar riscul de apariţie este mai mare în cazul inflamaţiei cronice a mucoasei stomacului, la fel ca în cazul infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori. Cancerul de stomac este, de asemenea, asociat cu consumul pe o perioadă lungă de timp, de alimente prea sărate, afumate sau murate, într-o dieta săracă în fructe şi legume, dar şi vicii precum fumatul şi excesul de băuturi alcoolice.

Simptomele bolii

Iniţial, cancerul de stomac are simptome rareori evidente. Prin urmare, este dificil de diagnosticat boala într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca o tumoare în stomac să se manifeste prin următoarele simptome:

- o senzaţie de balonare, stomac prea plin, chiar şi după ce a mâncat puţin;

- indigestii recurente;

- pierderea poftei de mâncare;

- dureri abdominale, arsuri la stomac;

- pierdere în greutate inexplicabilă;

- greaţă şi vărsături;

- diaree persistentă;

- dificultăţi de înghiţire.

Singurul care poate pune diagnosticul este medicul, de aceea este foarte important să mergi la consult dacă te confrunţi cu astfel de simptome supărătoare.

Mai multe