Simptomele cancerului renal
Această afecţiune este una cu acţiune lentă, excentrică care dislocă şi invadează cavităţile pielo-caliceale dar şi venele intrarenale şi înclusiv vena renală.
Există chiar posibilitatea apariţiei unui tromb venos alcătuit din ţesut neoplazic şi sânge coagulat care se poate extinde până în dreptul inimii.
Una dintre cele mai periculoase complicaţii ce poate să apară este obstrucţia venoasă în urma formării acestui tromb venos. Acest aspect va favoriza migralea celulelor tumorale care extern se pot sparge şi să atace şi ţesuturile din vecinătate cum sunt cele ale pancreasului, colonul sau suprarenalele.
De precizat faptul că extensia cancerului renal se poate face atât pe calea sângelui cât şi prin intermediul limfei. Din păcate numărul persoanelor suferinde de această boală este în creştere, motiv serios pentru care trebuie să identifici simptomele timpuriu pentru a evita avansarea lui.
Află cum te ajută limonada să scapi de pietrele la rinichi AICI
Ce anunţă cancerul renal
Chiar dacă iniţial nu vor fi simptome care să îţi dea de bănuit că ai putea avea de a face cu probleme la nivelul rinichilor, există anumite simptome pe care dacă le observi trebuie să mergi de urgenţă la medic.
Astfel menţionăm prezenţa de sânge în urină, dureri cu localizare la nivelul rinichilor mai ales în spate, starea de oboseală prelungită, febra ocazională dar şi scăderea pronunţată în greutate.
Dacă nu ţii regim sau nu faci mişcare şi kilogramele par să se topească fără nici un efort, este semnul cel mai clar că se petrece ceva în interiorul organismului tău care trebuie cercetat şi soluţionat.
Stadiile canceroase
Acest tip de cancer prezintă patru stadii, astfel că în primul stadiu se formează tumora făcând posibilă astfel localizarea ţesutului canceros. Urmând ca în al doilea stadiu tumora să se extindă afectând şi ganglionii limfatici din apropierea acesteia.
În al treilea stadiu deja vorbim despre o dimensiune din ce în ce mai mare a tumorii în care ganglionii sunt practic invadaţi cu celulele canceroase iar organele din jur încep să fie lezate.
Ultimul stadiu din păcate este cel al metastazei, acum celulele canceroase s-au intins şi al organele din jur. Din păcate în momentul în care celulele sănătoase de la nivelul rinichilor încep să se modifice, apar modificări la nivelul ADN-ului şi îmnulţirea se face rapid fără a putea fi controlată. Astfel apar tumorile, iar simptomele când apar tumoare este deja avansată.
Cu cât înaintezi în vârstă cu atât mai mare este riscul apariţiei acestei boli deoarece se asociază şi alte afecţiuni care pot favoriza schimbări la nivelul celulelor. Printre factorii de risc se regăseşte hipertensiunea arterială, obezitatea care afectează toate organele din cavitatea abdominală, fumatul, consumul cronic de alcool sau droguri.
O altă categorie de oameni expuşi la a dezvolta celule canceroase la nivelul rinichilor sunt cei care fac dializă timp îndelingat mai ales pentru a trata o insuficienţă renală cronică. Dar nu trebuie să uităm şi de afecţiunile ereditare care pot predispune sau la scleroza multiplă în plăci, boala von Hippel-Lindau.