Simptome care indică lipsa de vitamine

18 noiembrie 2015   Ce te doare

În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase. În cele ce urmează, îţi vom prezenta semnele care indică lipsa de vitamine şi minerale în organism!

Buze crăpate

Buzele crăpate, cu un aspect uşor albicios, indică o deficienţă de vitamine din grupa B, mai ales de riboflavină (B2), niacină (B3) şi B12, precum şi o lipsă de fier şi zinc.

În acest caz, este recomandat consumul de somon, ton, ouă, linte, arahide, varză, broccoli, ardei roşu şi conopidă. În plus, este indicat şi consumul de vitamina C pentru o mai bună absorbţie a fierului în organism.

Erupţii cutanate de culoare roşiatică

Lipsa de zinc în organism provoacă adesea erupţii cutanate, pete roşii pe piele şi vânătăi la cea mai mică atingere a pielii cu o altă suprafaţă. De asemenea, aceste semne indică o lipsă a vitaminei B7 (biotina), precum şi a vitaminelor A, D, E şi K.

În acest caz este indicat consumul de drojdie de bere, fructe uscate, seminţe de dovleac, cereale integrale, produse lactate (nu pasteurizate), somon, avocado, conopidă, ciuperci, fructe de pădure şi banane.

Bubiţe roşiatice pe obraji, braţe şi muşchi

Aceste semne indică o lipsă de acizi graşi esenţiali, precum şi o carenţă de vitamine A şi D. Spre deosebire de acnee, aceste bubiţe au o consistenţă mai rezistentă şi arată ca nişte puncte de grăsime.

În acest caz, se recomandă eliminarea din alimentaţie a grăsimilor saturate sau trans şi creşterea consumului de grăsimi sănătoase. În schimb, este indicat să consumi carne de peşte, seminţe de in, cânepă şi chia, precum şi morcovi, cartofi dulci şi ardei roşii pentru un aport consistent de vitamina A.

Senzaţie de amorţeală în mâini şi picioare

Aceste simptome indică clar lipsa vitaminei B din organism, în special vitaminele B6, B9 (acid folic) şi B12. Acest deficit de vitamine provoacă depresie, o puternică anxietate, stări de oboseală, anemie şi alte dezechilibre hormonale.

Crampe musculare

Acest lucru se datorează lipsei de potasiu, calciu şi magneziu din organism. În acest caz, trebuie să includeţi în alimentaţia de zi cu zi mai multe banane, alune, migdale, sucuri de fructe, cireşe, mere, broccoli, grepfruit, varză, spanac şi frunze de păpădie.

Mai multe