Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar
Potrivit datelor FABC, este nevoie de un program naţional de screening: peste 10% dintre femeile din mediul rural ar putea avea cancer de sân fără să ştie. Alte 14% dintre femeile examinate în 2016 prezentau suspiciuni de cancer de sân, 78% dintre femeile examinate nu făcuseră, anterior, niciun control medical la sân, iar 6% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie.
Statistici îngrijorătoare în ceea ce priveşte incidenţa bolii în rândul româncelor care locuiesc în mediul rural
Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), 1.129 de femei din şapte judeţe (Bacău, Buzău, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi) au fost consultate clinic în perioada octombrie – decembrie 2016. Dintre cele 1.129 de femei, aproximativ 14% au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor. Din observaţiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt: prezenţa formaţiunilor palpabile, uneori chiar de 4 centimetri, dureroase sau nedureroase, precum şi retractarea mameloanelor sau secreţiile mamelonare.
La fel de îngrijorător este şi faptul că 78% dintre femeile examinate nu îşi făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 13.5% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie.
Cancerul de sân, în cifre
Cifrele arată că 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân, iar statisticile din ţara noastră înregistrează un procent al mortalităţii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%).
Simptome
Boala apare la femei din ce în ce mai tinere. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom. Apariţia unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer. Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.
Recomandări importante în prevenţie:
• Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii. • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani. • Mamografia: după vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor. • Un studiu recent a arătat că, n general, femeile care au mai multe legături sociale — inclusiv cele diagnosticate cu cancer de sân — au un risc de deces mai scăzut.