Sfaturi pentru cei care au rău de avion

25 noiembrie 2015   Ce te doare

Teama de avion este o tulburare complexă care poate fi adesea însoţită de: acrofobie (frica de locuri înalte), claustrofobie (teama de spaţii închise), agorafobie (frica de aglomeraţie) sau de stări de anxietate, ce pot degenera în atacuri de panică.

Simptomele acestei afecţiuni apar la nivel fizic (palpitaţii, stări de greaţă, ameţeli, transpiraţie în exces, senzaţii de sufocare) şi la nivel emoţional (stare permanentă de iritare şi tensiune psihică, sentimentul de pericol, panică, frică de propriile reacţii).

Indiferent de cauzele care provoacă răul de avion, trebuie să ştii că există soluţii pentru remedierea acestei probleme. Iată câteva sfaturi utile pentru cei care au rău de avion!

Sfaturi pentru cei care au rău de avion - teama de turbulenţe

Probabil cel mai mare coşmar al unei persoane căreia îi e teamă de zborul cu avionul sunt turbulenţele. În acest caz, încearcă să găseşti un loc mai în faţă, unde turbulenţele se simt mai puţin şi aminteşte-ţi că un avion nu se prăbuşeşte doar pentru că trece printr-un gol de aer.

Sfaturi pentru cei care au rău de avion - relaxează-te

Dacă eşti deja în avion şi simţi cum te cuprinde panica, încearcă să te linişteşti folosind o tehnică de relaxare cu efecte dovedite: concentrează-te pe respiraţie în timp ce inspiri şi expiri, vizualizând simultan un loc frumos, poate destinaţia în care vei ajunge.

Sfaturi pentru cei care au rău de avion - ţine-ţi mintea ocupată

Citeşte, ascultă muzica preferată, uită-te la un film, provoacă-ţi partenerul la o discuţie (în caz că zbori însoţită) sau împrieteneşte-te cu persoanele de lângă tine, dacă este posibil.

Sfaturi pentru cei care au rău de avion - ai grijă la alimentaţie

Nu fuma, nu bea cafea şi nu mânca alimente grele înainte de zbori, pentru că rişti să te agiţi şi mai mult.

Sfaturi pentru cei care au rău de avion - cere sfatul unui psihoterapeut

Frică de avion beneficiază în prezent de terapii moderne, fiind o fobie căreia i se acordă o atenţie sporită din cauza consecinţelor sale negative: poate afecta cariera unui om de afaceri sau relaţiile de familie şi de cuplu.

Psihoterapia te va ajuta să înţelegi mai bine că reacţiile psihofizilogice sunt răspuns la modul în care interpretăm şi evaluăm situaţia respectivă şi nu o ameninţare.

Mai multe