Sfaturi în caz de diaree

2 august 2016   Ce te doare

Diareea presupune eliminarea frecventă de scaune apoase, mai mult de 3 pe zi. Printre cauzele care duc la apariţia acestui simptom se numără infecţia cu unele bacterii (Salmonella, E.coli), cu virusuri (rotavirus) sau cu paraziţi (Giardia lamblia).

De asemenea, diareea însoţeşte sindromul colonului iritabil, unele boli inflamatoare intestinale sau intoleranţa la lactoză. Poate fi şi un efect advers al unor medicamente (antibiotice) sau tratamente (chimioterapia).

Adesea, diareea poate fi însoţită de crampe abdominale, ameţeli, vărsături, greaţă şi febră. Ce este de făcut pentru a trata şi pentru a preveni complicaţiile?

Modifică-ţi temporar dieta

Persoanele care se confruntă cu episoade de diaree trebuie să ţină un regim, în timpul căruia pot consuma: orez fiert, ceai de mentă neîndulcit, supă de morcovi, pâine prăjită, brânză proaspătă slabă, carne de pui fiartă, banane. Trebuie evitate cafeaua, alcoolul şi fumatul, precum şi dulciurile, laptele dulce, băuturile acidulate, condimentele, carnea prăjită şi celelalte fructe în afară de banane.

Evită deshidratarea

Una dintre complicaţiile imediate ale diareei este deshidratarea, care duce la pierderea electroliţilor, cu perturbarea unor funcţii ale organismului. Printre semnele deshidratării se numără uscăciunea gurii, setea, scăderea cantităţii de urină eliminată, urina închisă la culoare, oboseala şi ameţelile.

La copiii mici, pot fi puse pe seama deshidratării febra, iritabilitatea şi lipsa lăcrimării. Deshidratarea trebuie prevenită prin consum suficient de lichide – apă plată, ceai de mentă. De ajutor sunt şi sărurile de rehidratare disponibile în farmacii, sub formă de pulbere, care se dizolvă în apă plată. Sărurile de rehidratare conţin minerale, care acoperă pierderile. Trebuie evitate cafeaua, alcoolul şi băuturile care conţin cofeină, pentru că grăbesc eliminarea apei din corp.

Antidiareicele – le luăm sau nu?

În general, diareea acută trece după 1-2 zile de regim şi hidratare. Este de preferat să se evite administrarea antidiareicelor fără acordul medicului, întrucât unele dintre aceste medicamente împiedică organismul să elimine natural bacteria sau parazitul care a cauzat diareea. De pildă, antidiareicele care scad tranzitul intestinal favorizează înmulţirea germenului patogen.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă diareea nu trece după 3 zile, dacă este însoţită de febră mai mare de 39 °C, de dureri abdominale puternice sau de scaune cu sânge, nu trebuie amânată vizita la medic. La copii mici şi la vârstnici, riscul deshidratării este mai mare, de aceea este nevoie de atenţie mai mare în cazul lor.

Atenţie!

Toxiinfecţiile alimentare, mai frecvente vara

În anotimpul cald, este mai mare riscul de producere a toxiinfecţiilor alimentare, însoţite de diaree, vărsături şi greaţă. Frecvenţa crescută a acestei tulburări are legătură cu alterarea mai rapidă a alimentelor pe căldură. Pentru a le preveni, evită să cumperi de la comercianţii care îşi expun produsele inadecvat (cum ar fi păstrarea în soare). Verifică întotdeauna data de expirare a alimentelor!

Mai multe