Semnele insuficienţei renale

14 decembrie 2017   Ce te doare

Insuficienţa renală este de două feluri: acută (reprezintă o scădere bruscă a funcţiei renale) şi cronică. Insuficienţa renală cronică este o maladie gravă şi constă în deteriorarea gradată şi ireversibilă a rinichilor de a filtra sângele şi de a elimina anumiţi hormoni, iar produşii de metabolism şi apa în exces se acumulează în organism.

Rezultă din complicaţiile diabetului, hipertensiunii sau altor boli. Apare brusc, în urma unor tratamente medicamentoase sau după o intervenţie chirurgicală mai dificilă. De asemenea, se produce după o diminuare reversibilă a fluxului sangvin.

Una dintre principalele cauze ale

este diabetul de tip I sau II. Acesta afectează vasele de sânge mici şi le micşorează pe cele de la nivelul rinichilor. Cauzele mai puţin comune sunt chisturile rinichilor, calculii renali, bolile prostatei. Bolile cronice sunt devastatoare, deoarece afectează rinichii, precum şi alte organe.

Progresia insuficienţei renale cronice este lentă, iar simptomele pot să nu fie prezente în primii ani, deoarece rinichii se adaptează şi compensează funcţiile ce trebuie îndeplinite. Unii pacienţi îşi cunosc problema de sănătate doar atunci când rinichii îşi desfăşoară activitatea la mai puţin de 25% din capacitatea lor normală.

La pacienţii cu risc, analizele de sânge şi de urină sunt esenţiale în detectarea semnelor ce anunţă insuficienţa renală. Odată ce boala este bine stabilită, pot apărea simptome ca umflarea picioarelor, durere la urinat şi diminuarea volumului urinei, urinare mai frecventă, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate inexplicabilă, tulburări de somn, precum şi urina urât mirositoare sau ce prezintă modificări de culoare.

În unele cazuri, această afecţiune este imposibil de prevenit. Astfel, un control bun asupra bolilor ce cauzează insuficienţa renală cronică (diabetul şi hipertensiunea), poate reduce riscul de progresie. Totuşi, un stil de viaţă sănătos poate contribui la diminuarea riscului. Astfel, respectă cu stricteţe tratamentul şi recomandările medicului dacă ai o afecţiune cronică precum diabet, lupus sau hipertensiune. Evită abuzul de alcool şi medicamente şi ia tratamentul imediat, în caz de infecţie urinară sau orice altă boală a tractului urinar.

Tratamentul poate încetini sau chiar opri progresia insuficineţei renale cronice. În cazul insuficienţei renale acute, procesul este adesea reversibil. Iniţial trebuie tratată boala care provoacă insuficienţă renală , cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Prima măsură propusă pacienţilor este adesea modificarea dietei.

Medicul poate recomanda o reducere a consumului de proteine pentru a încetini acumularea de deşeuri în sânge. Aportul de sodiu, precum şi de grăsimi trebuie să fie limitat. Sfatul unui nutriţionist este util în aceste circumstanţe. Când dieta nu mai este suficientă, introducerea de medicamente va fi necesară.Acestea se iau doar la indicaţiile medicului.

Pentru unii pacienţi este necesar un transplant de rinichi. O evaluare detaliată efectuată de un nefrolog de transplant renal este necesară pentru a determina dacă această opţiune terapeutică este adecvată pentru un anumit pacient. Rinichii pot proveni de la un donator viu, de multe ori de la un părinte. Cu un transplant de succes, pacientul este capabil să ducă o viaţă activă şi sănătoasă.

Mai multe