Semnele excesului de estrogen
Fiecare organ din organism este influenţat de nivelul hormonilor din organism, astfel că orice dezechilibru hormonal îşi va pune amprenta asupra întregului organism.
Un aspect deloc plăcut este faptul că dereglările hormonale înfluenţează mai ales silueta, orice problemă fiind vizibilă mai ales pe cântar. Motiv pentru care este important să menţii nivelul hormonal în doze optime astfel încât să nu te confrunţi cu probleme de sănătate.
Cele mai comune simptome ale excesului de estrogen
În cazul în care observi modificări corporale sau ale stării de sănătate nu ezita să mergi la medicul de specialitate. Un nivel inconstant de estrogen în organism te poate „favoriza” să te confrunţi cu ciclu menstrual neregulat sau cu dureri menstruale.
Practic am putea spune că estrogenul este hormonul frumuseţii feminine, deoarece lipsa sau surplusul său în organismul uman poate fi responsabil de căderea părului, apariţia surplusului de kilograme, mai ales din cauza dereglărilor de la nivelul glandei tiroide.
Dacă nu ai făcut nici o schimbare în alimentaţia ta şi vezi că numărul kilogramelor tale este într-o continuă creştere şi vederea brusc devinde înceţoşată, atunci este clar un semnal că ceva nu funcţionează corespunzător în organismul tău şi trebuie să iei măsuri.
Află care sunt cei 3 hormoni din natură AICI
Cum influenţează hormonii metabolismul
În primul rând glanda tiroidă fiind dată peste cap, funcţiile organismului vor fi afectate rând pe rând, iar stilul tău de viaţă va suferi anumite modificări deloc uşor de manevrat. Astfel metabolismul va deveni mai lent, arderile vor fi mai încete şi astfel kilogramele se vor acumula mult mai uşor. Însă acest aspect nu este singurul care îţi va influenţa rimtul ci şi apariţia sindromului premenstrual dureros care nu este deloc comod pentru nicio femeie, dar şi scăderea libidoului. Aceasta din urmă poate avea un impact negativ asupra vieţii de cuplu.
Oricare din simptomele mai sus expuse trebuie să te trimită la medic, şi trebuie evitat cu orice preţ expunerea la xenoestrogeni, adică acele substanţe chimice care imită foarte bine efectele estrogenului.
Dacă te întrebi în ce produse sau alimente se regăsesc aceste substanţe atunci ar fi bine să începi prin a evita pe cât posibil să consumi apă d ela robinet şi să te îndrepţi către o apă alcalină care să îţi hidrateze corespunzător organismul.
De asemenea este indicat să eviţi consumul de lactate despre a căror procedură de realizare nu ştii nicio informaţie concretă sau care sunt foarte mult prelucrate.
Fereşte-te de mâncarea mult prea procesată, de carnea tocată în abatoare asupra căreia nu poi avea un control sănătos, de mâncărurile de tipul fast food.
Dieta, porţia de sănătate
Adoptă un stil de viaţă alimentar corect şi echilibrat, cât mai multe legume şi fructe astfel încât sistemul limfatic să poată elimina toxinele din organismul tău, şi nu uita de hidratarea esenţial şi de mişcarea. Pentru o bună activitate a sistemului limfatic este necesar să faci perodic mişcare şi să te odihneşti corespunzător.
Dacă sănătatea îţi permite şi nu ai contraindicaţii în acest caz, ar fi bine ca măcar o dată pe sătămână să mergi la saună.
Evită de asemenea să suprasoliciţi ficatul cu alcool sau tutun.
În cazul unei bănuieli că nivelul tău hormonal a fost afectat, medicul curant va solicita un set de analize de sânge şi ulterior îţi va prescrie un tratament adecvat, însă nu uita că cel mai bun medicament este alimentaţia şi mişcarea.
Ai grijă la cantitatea de alimente grase consumate, introdu cât mai multe fibre în meniul tău şi ţine-te cât mai la distanţă de stres. Din păcate un nivel mult prea crescut în organism de estrogen te poate predispune la cancer mamar şi o serie de alte afecţiuni la fel de grave.