Rinita alergică se agravează primăvara

7 mai 2014   Ce te doare

Alergiile sezoniere se declanşează în momentul expunerii la polenul unor plante (pomi, ierburi), spre deosebire de rinitele perene, care se manifestă tot timpul anului, şi care sunt cauzate de alergeni precum praful, mucegaiul şi părul animalelor.

Încă de la apariţia primelor tipuri de polen (plop, mesteacăn, salcie), simptomele rinitei alergice le dau de furcă persoanelor diagnosticate cu această afecţiune. În teorie, ar trebui să se evite contactul cu polenul, lucru aproape imposibil, pentru că aceşti alergeni se prezintă sub forma unor microparticule prezente peste tot în mediu atunci când natura înfloreşte.

Şi, totuşi, ce este de făcut? Ne spune medicul alergolog Camelia Berghea: „Măsurile de îngrijire ale rinitei alergice includ câteva direcţii de acţiune: aplicarea unor metode de reducere a expunerii la alergene, tratamentul simptomatic şi tratamentul de desensibilizare sau imunoterapia alergenică”. SFATUL CLICK SĂNĂTATE: Tratează rinita alergică, pentru a preveni complicaţii precum astmul bronşic, sinuzita sau otita. Cum reduci episoadele de crize Pentru ca rinita alergică de sezon să nu devină un coşmar, iată ce este bine să faci!

• Evită plimbările în natură la prânz, când concentraţia polenurilor este mai mare. După ploaie, cantitatea de polen este mai mică.

• Spală-ţi părul cât mai des, pentru că în el se poate aduna polenul. Dacă ai părul lung, ţine-l strâns atunci când eşti afară.

• Stai departe de fumul de ţigară şi de parfumuri, pentru că pot agrava simptomele rinitei.

• Aeriseşte încăperile când nu e vânt.

• Foloseşte filtre de polen pentru maşină.

Mai poţi citi şi:

- Ai rinită? Trateaz-o naturist!

- Umezeala din casă îmbolnăveşte copiii de rinită alergică

- ,,Febra fânului", îmblânzită cu eucalipt şi coacăz negru

Terapia rinitei alergice include medicamente care reduc simptomele. S-a dovedit că iniţierea tratamentului cu 2-4 săptămâni înainte de începerea sezonului de polen are ca efect un control mai bun al manifestărilor bolii.

„Corecţia simptomelor se face cu medicaţie antihistaminică (substanţă eliberată în inflamaţie, ce produce o parte din simptome) şi, pentru forme severe, cu corticosteroizi topici intranazali (spray). Ambele tipuri de medicaţie au un profil de siguranţă excelent, inclusiv pentru copii. Tratamentul simptomatic nu este însă suficient, pentru că nu se adresează cauzei, care este alergia. Aceasta poate progresa către căile respiratorii inferioare, cu apariţia astmului sau către polisensibilizare (la multipli alergeni). Pentru tratamentul alergiei, se recomandă imunoterapia specifică cu alergen (vaccinul antialergic), care asigură vindecarea definitivă şi previne apariţia astmului”, afirmă conf. dr. Ioana Agache, medic primar alergolog în cadrul Centrului Medical TheraMed din Braşov.

Simptomele răcelii pot fi confundate cu cele ale rinitei alergice. Între cele două există unele diferenţe. De pildă, răceala durează mai puţin şi poate fi însoţită de febră sau de durere de cap. Secreţiile nazale rămân incolore în rinită, în schimb, în răceală, acestea pot deveni mai groase şi galbene.

Desensibilizarea durează 3-5 ani

Desensibilizarea (imunoterapia alergenică) are la bază administrarea unor extracte alergenice standardizate, care au capacitatea de a modula răspunsul imun al subiectului alergic, în sensul inducerii toleranţei faţă de alergenul relevant. Efectele benefice sunt: modificarea evoluţiei naturale a bolii, reducerea manifestărilor alergice respiratorii şi a nevoilor de administrare a medicaţiei simptomatice, reducerea riscului de dezvoltare a astmului şi a unor noi sensibilizări la alte alergene.

Acest tip de tratament se adresează aşadar pacienţilor care au simptome de rinită/conjunctivită alergică, cu sau fără astm asociat, induse de expunerea naturală la un alergen aeropurtat (polenuri, în cazul rinitelor alergice sezoniere), la care mecanismul alergic a fost evidenţiat prin investigaţiile de specialitate (teste alergologice).

Tratamentul de tip imunoterapie se poate administra pe cale injectabilă sau sublinguală, necesită continuarea lui timp de 3-5 ani şi este recomandat şi monitorizat de specialiştii în alergologie.

Mai multe