Retenţia de apă: de ce apare şi cum o combaţi
Denumită şi edem, retenţia de apă este o acumulare de lichide în ţesuturile corpului. Ea afectează de obicei picioarele şi gleznele, dar poate determina şi o modificare a aspectului mâinilor şi a feţei, iar în cazurile grave chiar al întregului corp. Retenţia de apă apare ca simptom în multe afecţiuni care produc încetinirea circulaţiei. Din acest motiv, lichidele se acumulează în părţile inferioare ale corpului. Retenţia de apă apare frecvent la femeile care suferă de sindrom premenstrual.
Cum se manifestă
Retenţia de apă are ca simptome principale umflarea ţesuturilor moi şi creşterea în greutate. În cazuri severe, poate determina respiraţie dificilă şi umflarea întregului membru inferior.
De ce apare
Printre cauzele frecvente ale retenţiei de apă se numără statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat, varicele, sarcina, bolile renale, cardiace sau hepatice, malnutriţia, unele reacţii alergice, efectele adverse ale unor medicamente, cum sunt corticosteroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul.
Ce poţi face pentru a o controla
* Mişcare: Sportul rămâne cel mai bun aliat în lupta cu kilogramele în plus şi cu retenţia de apă. O plimbare zilnică, în pas vioi, face minuni pentru curăţarea corpului, activarea circulaţiei sângelui şi arderea caloriilor. Înotul este sportul recomandat celor care vor să combată retenţia de apă, fiindcă stimulează evacuarea excesului de apă din partea inferioară a trupului.
* Renunţarea la hainele strâmte: Pantalonii mulaţi, şosetele elastice şi hainele strânse pe corp pot împiedica sângele să circule şi pot determina umflarea picioarelor şi senzaţia de picioare grele. Dacă suferi de retenţie de apă, este indicat să porţi haine lejere, largi, din ţesături uşoare. În schimb, poartă cu încredere ciorapi de compresie, deoarece stimulează circulaţia sângelui.
* Consum de apă: Chiar dacă sună ciudat, cu cât bei mai multă apă, cu atât elimini mai multă apă. De aceea, e indicat să bei 1-2 litri de apă pe zi.
* Reducând sarea din bucate: Alimentele sărate favorizează retenţia de apă, deoarece apa este atrasă de ţesuturile cu concentraţie mare de sare. De aceea, produsele din carne, brânzeturile şi mâncărurile procesate ar trebui evitate sau consumate cu moderaţie. Alege produse proaspete şi înlocuieşte gustul sărat cu cel al mirodeniilor.
* Prin masaj limfatic: Este una dintre cele mai utilizate metode de combatere a retenţiei de apă şi de eliminare a celulitei. Se face cu podul palmei şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi a limfei, lichidul responsabil pentru evacuarea toxinelor din organism.