Primul ajutor în criza cardiacă
Infarctul miocardic este o urgenţă medicală, iar şansele de supravieţuire cresc dacă se acţionează cât mai repede cu putinţă. Riscul de deces scade cu 50% când tratamentul este acordat în prima oră de la producerea atacului de cord şi cu 30% când se intervine în a doua oră.
Dacă nu se acordă ajutor medical imediat, pot surveni decesul subit sau complicaţii precum aritmiile severe ori insuficienţa cardiacă. Aşadar, ce este de făcut în astfel de situaţii?
Persoana care suferă un infarct trebuie să întrerupă orice efort fizic; dacă are respiraţie greoaie, este posibil să se simtă mai bine în poziţie şezândă.
Sună la 112
Fie că noi suntem victima unui infarct, fie că suntem în preajma unei persoane care manifestă simptome ale atacului de cord, este foarte important să anunţăm serviciul de ambulanţă, adică să sunăm la 112.
La telefon, se vor cere detalii despre simptome, pentru a se evalua gravitatea situaţiei.
În cazul în care este imposibilă apelarea 112, trebuie să ne asigurăm că persoana va ajunge cât mai repede la un spital. Victima nu trebuie să ajungă singură la spital, în niciun caz nu se va urca la volan.
Nitroglicerina şi aspirina, de ajutor
Până la sosirea echipajului medical, i se va da victimei (dacă este conştientă) o pastilă de nitroglicerină, pe care o va ţine sub limbă. În cazul în care durerea persistă, se mai pot lua 2 tablete la interval de 5 minute.
După ameliorarea durerii, victima poate mesteca şi jumătate de comprimat de aspirină (250 mg).
Atenţie, pastila nu trebuie înghiţătă cu apă. Prin acţiunea sa fluidifiantă, aspirina previne formarea cheagurilor de sânge.
Poate fi nevoie de resuscitare
Dacă persoana nu mai respiră, nu mai mişcă sau nu mai răspunde, este nevoie de iniţierea resuscitării.
Este ideal ca salvatorul să beneficieze de ajutorul altor persoane, mai ales că manevrele de resuscitare pot duce la epuizare fizică. Victima trebuie aşezată pe spate. I se ridică bărbia, plasându-se o mână pe frunte, iar vârfurile degetelor de la cealaltă mână i se pun sub bărbie. Se apropie obrazul de nasul victimei pentru a se verifica dacă persoana respiră sau nu.
Cum se fac masajul cardiac şi respiraţia artificială
După ce s-a constat că victima nu respiră, se începe masajul cardiac. Tehnica presupune aplicarea unei presiuni ritmice asupra inimii. Victima trebuie să stea întinsă pe spate, pe o suprafaţă tare, iar palmele salvatorului se pun una peste alta, în partea de jos a sternului, unde se vor aplica presiuni ritmice.
Se efectuează 30 de compresiuni toracice, urmate de 2 respiraţii artificiale. Pentru acestea din urmă, se îngenunchează lângă victimă, cu o mână i se va menţine acesteia gura uşor întredeschisă, iar cu cealaltă se ţine fruntea şi se astupă nările. Apoi, se inspiră profund, iar buzele se vor lipi etanş pe gura victimei, insuflând aer timp de 2-3 secunde. Se efectuează cicluri consecutive de compresii şi respiraţii, până la apariţia semnelor vitale, până la sosirea echipei de prim ajutor ori până când salvatorul oboseşte.
În cazul în care un se doreşte, din diverse motive, efectuarea respiraţiei gură la gură, se pot face doar compresii toracice.