Primul ajutor în cazul intoxicaţiei cu substanţe toxice
Ajutorul specializat este cel care poate face diferenţa în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale persoanei. Prin substanţă toxică se înţelege orice compus care pătrunde în organism pe diverse căi şi care poate duce la apariţia tulburărilor funcţionale, respectiv la alterarea stării de sănătate.
În cele mai multe din cazuri, intoxicaţia cu substanţe toxice poate avea loc pe cale digestivă, respiratorie (compuşii sunt inhalaţi) sau cutanată.
În ce constă primul ajutor în cazul intoxicaţiei cu substanţe toxice
Cel mai important este să se intervină încă de la primele semne de suspiciune de intoxicaţie cu substanţe toxice. Esenţial este ca în astfel de situaţii să se sune la numărul unic 112 şi să se solicite ajutor specializat.
Dacă victima care a suferit intoxicaţia cu compuşi toxici este un copil, până la venirea echipajului de pe ambulanţă se poate solicita ajutor şi de la serviciu TOXAPEL (021.061.183, 021.062.282 - care funcţionează permanent).
Măsurile de acordare a primului ajutor constau în: îndepărtarea persoanei de factorul poluat, dacă intoxicaţia s-a produs prin înghiţire – este bine să se provoace vărsături pentru a evacua tubul digestiv (doar la victimele conştiente şi care nu suferă convulsii), iar dacă victima a suferit intoxicaţia prin inhalare – să fie scoasă din încăperea respetivă.
Dacă intoxicaţia a fost pe cale cutanată – este important ca să se spele tegumentele acesteia cu o cantitate mare de apă şi de săpun.
Inhalarea de compuşi toxice
Spre deosebire de intoxicaţia cu medicamente, cu produse destinate curăţeniei, cea a substanţelor toxice este mai periculoasă, mai ales că sunt afectate mare parte din ţesuturile din organism.
Specialiştii spun că inhalarea unor doze mari de compuşi toxici, cum este şi cazul cianurilor, poate cauza decesul în doar câteva secunde.
După inhalare, compuşii toxici afectează reaspiraţia (mai exact sunt blocaţi fermenţii care ajută la fixarea oxigenului în ţesuturi), celulele nu mai sunt oxigenate, iar cel mai afectat organ este creierul, ceea ce perturbă funcţionarea centrului respirator şi circulator.