Primele semne ale cancerului ovarian

11 octombrie 2017   Ce te doare

Din păcate cancerul face de la an la an noi victime, aproximativ un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian. din nefericire doar 45% ajung să învingă boala.

Orice afecţiune, mai ales dacă este vorba de un cancer, depistat în stadiu incipient, localizat, are o rată de supravieţuire la 5 ani de 93%, însă marea majoritate nu beneficiază de această şansă din cauza diagnosticării târzii şi a simptomelor ce adesea pot fi destul de înşelătoare.

Poate fi confundat cu o problemă gastrointestinală

O dată instalat în organism se va evidenţia creşterea circumferinţei abdominale caracterizată printr-o balonare persistentă, o senzaţie de saţietate precoce însoţită de durere în abdomen sau de necesitatea frecventă de a urina.

Oricare dintre aceste simptome se evidenţiază, nu ezita să mergi la medic, mai ales dacă ele se manifestă mai mult de 2 săptămâni şi în special dacă ai avut în familie un caz de astfel de afecţiune.

Află care sunt cele mai evidente simptome ale cancerului AICI

Când se manifestă

Este o afecţiune cu evoluţie lentă, la debut fiind asimptomatică fapt ce ii permite să evolueze o bună perioadă fără a fi depistat, simptomele devenind vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii.

Această afecţiune este diagnosticată la aproximativ un an de la debut, când simptomele care apar sunt determinate de efectul compresiv pe care începe să îl aibă tumora asupra structurilor din jur. Astfel că pot apărea dureri lombare, abdominale tot mai dese, scurgeri vaginale sau sângerări anormale, neregulate şi apariţia durerilor în timpul actului sexual.

Nici episoadele de astenie, tulburările urinare precum micţiunea iminetă sau prezenţa arsurilor la urinat nu trebuie trecute cu vederea.

În situaţia în care slăbeşti foarte mult brusc, iar pierderea în greutate este nejustificată, nu ezita să mergi la medic, pentru că acest simptom poate semnala prezenţa cancerului ovarian.

Care sunt factorii de risc

În primul rând ai nevoie de un stil de viaţă echilibrat şi sănătos, iar marea majoritate a cazurilor de cancer ovarian ajung să fie depistate la momentul menopauzei.

Unul dintre cei mai mari factori de risc îl reprezintă ereditatea, mai ales dacă atât pe linie maternă, cât şi paternă a existat o formă de cancer.

În plus, mutaţiie genelor BRCA 1şi 2 sporesc riscul apariţiei cancerului ovarian. Greutatea corporală joacă şi ea un rol esenţial în menţinerea sănătăţii tale, prezenţa sau absenţa anticoncepţionalelor sau dereglările hormonale de asemenea. Ştiai că... ...toate femeile pot face cancer ovarian? ...dacă observi simptomele din vreme şi mergi la medic îţi poţi salva viaţa? ...multe femei cred în mod greşit că testul Babeş-Papanicolau depistează cancerul ovarian? Acesta poate confirma doar un diagnostic de cancer de col uterin.

Mai multe