Ponturi să-ţi reduci riscul de diabet

22 septembrie 2017   Ce te doare

Sport, dar fără exagerări Dacă faci mişcare frecvent, poţi să reduci până la 200 de calorii. Ai nevoie de exerciţii fizice pentru a slăbi, numai să nu fie de intensitate mare, pentru că pot să reducă mult nivelul de glucoză din sânge. Dacă ai fost diagnosticat cu diabet insulino-dependent, vei avea nevoie de o doză de insulină cu acţiune prelungită, de până la 24 de ore, în zilele în care depui efort fizic. Ce sporturi să eviţi?

Pentru că scad nivelul de glicemie periculos de mult într-un timp scurt şi-l menţin astfel mai multe ore după aceea, dacă suferi de diabet, e indicat să eviţi:

- ridicările de greutăţi mari

- aerobic

Discută cu medicul tău şi cu un antrenor pentru a alege tipul de mişcare potrivit ţie.

Nu renunţa cu totul la carbohidraţi! Chiar dacă la început această decizie e urmată de reducerea poftei de mâncare şi a greutăţii corporale, pe termen lung, oxigenul ajunge mai greu la ţesuturi, ceea ce afectează inima, ficatul, rinichii. Carbohidraţii complecşi sunt absorbiţi lent şi-ţi dau energie. Mănâncă mai nuci, morcovi, fasole verde.

Adaugă lactate la micul dejun, fructe la gustări, doi litri de apă sau ceai neîndulcit de teci de fasole şi frunze de afine. În acest mod, meniul tău zilnic este echilibrat. Folosirea unor farfurii mai mici sau pur şi simplu reducerea porţiilor sunt trucuri prin care poţi să slăbeşti mai uşor.

Scăderea cu 500 de calorii a aportului zilnic e ideală pentru a nu risca o creştere sau o scădere bruscă a glicemiei. Păstrează un echilibru în dietă şi include în meniu 50-55% carbohidraţi complecşi, 30% lipide, 10-15% proteine.

Încearcă să nu slăbeşti rapid, ci maximum 1 kg în decurs de 7 zile!

Mai multe