Peste 42.000 de români mor anual din cauza bolilor cauzate de fumat

2 iunie 2014   Ce te doare

Mai mult, rezultatele studiului „Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study”, evidenţiază că cinci români mor în fiecare oră din cauza bolilor provocate de fumat. În acest context, cei mai mulţi români susţin creşterea taxei pe viciu ca fiind cea mai eficientă metodă de a determina scăderea numărului de fumători şi a incidenţei bolilor asociate fumatului.

Prin urmare, Fundaţia Medicală „Pneuma” lansează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun o petiţie publică prin care îi invită pe toţi cei care îşi doresc o viaţă fără tutun, fumători sau nefumători, părinţi sau copii, oameni sănătoşi sau bolnavi, să solicite autorităţilor statului creşterea bugetului alocat activităţilor de prevenire şi tratament al fumatului. Petiţia este deschisă pentru semnare timp de o lună, între 31 mai şi 30 iunie 2014, pe www.petitieonline.com (http://www.petitieonline.com/vrem_s_ne_lsm_de_fumat_ajutai-ne) şiîn curând pe site-ul Fundaţiei Medicale Pneuma: www.fundatiapneuma.eu.

,,Este important ca românii să înţeleagă că în momentul de faţă avem la dispoziţie în România toate mijloacele necesare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a trata cu succes dependenţa de nicotină: consiliere psihologică, medicamente, sprijin social. Mai mult, înregistrăm succese notabile în susţinerea pacienţilor care se adresează Programului Naţional Stop Fumat, susţinut financiar din taxa de viciu”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu din cadrul Fundaţiei Medicale „Pneuma”. Tot mai mulţi români sunt interesaţi să se lase de fumat În 2013 aproape 10.000 de români au sunat la numărul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispoziţie în cadrul Programului Naţional Stop Fumat. Cifra reprezintă o dublare a românilor interesaţi să se lase de fumat, faţă de anul 2012, atunci când doar 4327 de români au apelat linia telefonică pentru a afla informaţii despre cum se pot trata. Românii ştiu că fumatul duce la cancer pulmonar Aproape toţi adulţii din România sunt de părere că fumatul provoacă boli grave. Astfel, 98,3% dintre ei cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, în timp ce 94,6% sunt de părere că dependenţa de nicotină provoacă alte tipuri de cancere. Aproape 90% dintre români cunosc faptul că fumatul este responsabil pentru declanşarea atacului vascular-cerebral şi al infarctului. Pierderea masei osoase, naşterea prematură şi disfuncţia erectilă sunt printre afecţiunile de care românii sunt mai puţini conştienti că sunt provocate de fumat. Cine sunt fumătorii români? În România sunt aproape 5 milioane de fumători. Cei mai mulţi dintre fumători au între 25 şi 44 de ani, locuiesc la oraş şi sunt bărbaţi. Cel mai puţin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbaţii cu studii superioare şi femeile cu educaţie primară. Cea mai alarmantă cifră se înregistrează în rândul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumând zilnic. Cei mai mulţi fumători (43,1%) au început să fumeze între 17 şi 19 ani, în timp ce un procent mai scăzut este înregistrat de cei care au început să fumeze după vârsta de 20 de ani (18,1%). Majoritatea celor care au început să fumeze înainte de 15 ani sunt din mediul rural.

Mai multe