Persoanele care fac dializă au nevoie de sport

9 iunie 2017   Ce te doare

Exerciţiile fizice regulate sunt un adevărat medicament atât pentru mintea cât şi pentru corpul tău. Mai ales dacă te confrunţi cu necesitatea dializei este bine să faci mişcare în continuare deoarece activitatea fizică ajută considerabil al îmbunătăţirea digestiei, îţi creşte nivelul energetic şi te va ajuta să dormi mai bine noaptea. Nici colesterolul nu este uitat, mişcarea regulată ajută atât musculatura cât şi oasele să se menţină în formă dar este eficientă şi pentru a scădea riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Ce este dializa?

Un tratamentul medical prin care încearcă să se elimină din organism apa, sărurile în exces şi toxinele. Este benefică totodată la controlul tensiunii arteriale şi menţine un nivel potrivit în corp al unor substanţe precum potasiul şi sodiul. Nu toate funcţiile renale pot fi însă preluate de dializă. De pildă, nu corectează funcţia endocrină a rinichilor.

Află tot ce trebuie să ştii despre dializă AICI

Care sunt beneficiile mişcării dacă faci dializă?

În general persoanele care fac dializă resimt senzaţia de oboseală pe tot parcursul zilei mai ales. Deşi se recomandă să te odihneşti este bine să rămâi cât se poate de activ între şedinţele de dializă. Mişcarea va ajuta organismul să se mobilizeze şi să întreprindă mai multe activităţi în acelaşi timp şi în plus va ajuta inima să aibă o activitate mai bună. Odihna prelungită se va resimţi la nivelul musculaturii care va deveni mai flască.

Activitatea fizică are rolul de a stimula sistemul nervos, eliberează endorfine şi combate cu succes stresul şi depresia. Nu trebuie să te transformi într-un adevărat atlet, este suficient să mergi prin parc să te plimbi cu bicicleta, să apelezi la grădinărit sau de ce nu să înoţi.

Vei căpăta astfel o flexibilitate mai bună, vei gândi mai pozitiv şi bineînţeles că vei trece mai uşor peste problemele de sănătate. Dacă ai început sî faci dializă nu înseamnă că trebuie să renunţi la muncă sau la activităţi precum condusul maşinii sau făcutul cumpărăturilor. Trebuie să înţelegi faptul că viaţa ta ţine de alegerile tale, iar dializa este doar o etapă peste care poţi trece cu brio. Deşi pare greu să te gândeşti să mai faci şi sport cu aceiaşi tragere de inimă ca atunci când nu aveai această problemă, vei observa ca imediat ce te mişti un pic pofta de sănătate va veni de la sine.

Nu te suprasolicita

În cazul în care ai un cateter la nivelul gâtului, o proteză vasculară trebuie să eviţi sporturile de contact, dar sub supravegherea medicului poţi găsi activitităţi care să te ajute să faci mişcare. Nu trebuie să te suprasoliciţi, sportul în această perioadă are doar rolul de a menţine musculatura şi activitatea cardiovasculară în condiţii optime dar şi să te ajute să te recreezi.

Uită de tutun

Dacă te afli pe lista de aşteptare a unui transplant ar trebuie să excluzi tutunul din viaţa ta. Fumatul nu este deloc benefic vaselor sangvine şi nici plămânilor tăi. Acum mai ales ai nevoie de un aport de lichide corespunzător şi un stil de viaţă sănătos cu alimentaţie corespunzătoare.

Tu eşti singura persoană care îţi poate ajuta organismul să devină mai rezistent şi mai pregătit pentru întregul proces ce îl aşteaptă.

Fă ordine în mintea ta şi în tabieturile tale şi fii pozitiv. Cu cât vei avea mai multă grija de sănătatea ta cu atât mai uşor îţi va fi să ieşi victorios din această luptă.

O plimbare în aer liber dimineaţa este mai mult decât suficient pentru a te motiva. Şi în plus nu uita că cele mai bune rezultate au nevoie de timp şi concentrare. O singură ieşire nu te va transforma însă cu perseverenţă vei reuşi.

Mai multe