Pericolele folosirii căştilor audio

29 mai 2015   Ce te doare

Pericolele folosirii căştilor audio: pierderea auzului

Folosirea tot mai frecventă a căştilor este una dintre cauzele care contribuie la pierderea auzului în rândul adolescenţilor, arată cercetătorii americani de la Universitatea Pace din New York.

Profesorul universitar Abby Berg, cordonatorul studiului, precizează că odată cu succesul înregistrat de căşti, creşte numărul cazurilor de pierdere a auzului şi a acufenelor (ţiuitul urechilor) în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri. Cercetătorii arată că dintre adolescenţii care folosesc căşti, 99,7 % se plâng de acufene.

Realizatorii studiului nu blamează folosirea căştilor, dar atrag atenţia asupra faptului că apar probleme atunci când urechea este solicitată prea mult. De aceea, coordonatorul studiului recomandă folosirea căştilor nu mai mult de o oră pe zi, iar volumul trebuie să fie puţin mai ridicat decât al unei conversaţii.

Pericolele folosirii căştilor audio: căştile intraauriculare pot afecta timpanul

Odată cu progresul tehnologiei, căştile audio moderne au din ce în ce mai mici, mai uşoare şi confortabile. Ele sunt mai uşor de folosit şi sunt introduse direct în urechi (intraauriculare), acestea luând forma lor anatomică.

În realitate, aceste modele noi sunt mult mai periculoase pentru auz decât cele vechi, care se amplasau pe cap şi nu dispersau sunetul atât de aproape de urechea internă. În cazul căştilor interne, cu cât volumul creşte şi muzica este dată mai tare, cu atât sunetul ajunge mai aproape.

De asemenea, acest model de căşti audio nu este recomandat pentru copii, întrucât forma acestora poate afecta urechea internă, afectând în cele din urmă auzul. Tocmai de aceea, în cazul micuţilor, este indicată folosirea unor modele mari, care se poziţionează pe cap.

Tot în cazul copiilor, se recomandă diminuarea volumului la maximum 85 de decibeli, care este echivalent cu sunetul alarmei unui ceas sau al celui produs de un utilaj în fabrică.

Mai multe