Pericolele din hainele sintetice

26 mai 2015   Ce te doare

Chimicalele folosite la fabricarea tuturor fibrelor sintetice au fost asociate în decursul anilor cu probleme de sănătate serioase, cum ar fi distrugerea lentă a sistemului imunitar, probleme legate de comportament şi dezechilibre hormonale sau chiar cancerul.

Evită pe cât posibil îmbrăcămintea care are în conţinut: acril, poliester, nailon, raion (vâscoză), acetat şi triacetat. Iată, aşadar, câteva motive pentru care ar trebui să eviţi purtarea materialelor sintetice!

Pericolele din hainele sintetice: favorizează apariţia ciupercilor pielii

Materialele sintetice favorizează transpiraţia, aceasta putând duce la creşterea riscului de a dezvolta afecţiuni micotice (ciuperci ale pielii), candidoze genitale, infecţii bacteriene, eczeme.

Posibilitatea de apariţie a acestor afecţiuni creşte cu cât pielea stă mai mult în contact cu materialele sintetice, de exemplu în cazul lenjeriei de corp sau cea de pat. De aceea, specialiştii vă recomandă să evitaţi lenjeria intimă confecţionată din aceste materiale.

Pericolele din hainele sintetice: pielea intră frecvent în contact cu substanţe chimice

În cazul textilelor din materiale sintetice, pielea vine în contact cu substanţele chimice din care este făcută ţesătura. Astfel, pot apărea frecvent dermatite de contact sau alergii ale pielii. De asemenea, coloranţii utilizaţi în fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpiraţiei şi pot, astfel, ataca pielea.

Pericolele din hainele sintetice: pielea uscată suportă mai greu ţesăturile sintetice

Textilele sintetice accentuează mâncărimile pielii, mai ales în cazul persoanelor cu pielea uscată, cum sunt vârstnicii. Copiii care suferă de dermatită atopică sau alergii trebuie îmbrăcaţi cu hăinuţe din materiale naturale, cele sintetice putând declanşa episoade caracterizate prin mâncărimi şi leziuni cutanate.

Pericolele din hainele sintetice: formadelhida, substanţă cancerigenă

Formaldehida previne decolorarea ţesăturilor şi este utilizată pe scară largă în industria textilă din China. Dar este o substanţă periculoasă, fiind inclusă în listă compuşilor cancerigeni de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Îmbrăcămintea impregnată cu această substanţă are un miros specific, ca de formol.

Pericolele din hainele sintetice: PPD, un alt compus chimic nociv pentru piele

PPD este un alt compus chimic care ajută la fixarea culorii, fiind folosit în special pentru colorarea hainelor de culoare neagră. Acest compus se găseşte şi în produsele cosmetice, precum vopseaua de păr, dar într-o concentraţie de maximum 6%, deoarece devine periculos în proporţie mai mare, atacând pielea şi provocând dermatite.

De obicei, simptomele apar după câteva zile, astfel că multe persoane nu îşi dau seama că de vină sunt hainele închise la culoare. Cei care poartă în mod regulat haine negre, tratate cu PPD, riscă să devină alergici în timp.

Pericolele din hainele sintetice: imprimeurile colorate, un pericol pentru copii

De obicei, hainele de calitate îndoielnică şi imprimeurile colorate de pe îmbrăcămintea copiilor sunt lipite cu adezivi nocivi, care conţin ftalaţi. În plus, ftalaţii rezistă la spălare, indiferent de temperatura apei.

Pericolele din hainele sintetice: hainele care nu se şifonează sau nu necesită călcare

Acestea sunt realizate cu substanţe chimice perfluorinate (PFC) - folosite şi la tigăile din teflon sau la covoare. Agenţia de Protecţie a Mediului consideră PFC-urile toxice, menţionând că acestea pot cauza diverse probleme la nivelul sistemelui reproductiv şi pot afecta creştere.

INFO: Hainele din bumbac sunt indicate tuturor persoanelor, cu precădere însă celor care au diverse boli de piele, întrucât derma suportă mai greu materialele sintetice. Pentru o piele sănătoasă sunt recomandate hainele din materiale naturale.

Mai multe