Osteoporoza. Află dacă eşti la risc!

16 octombrie 2009   Ce te doare

1. A fost vreunul din părinţi diagnosticat cu osteoporoză sau a suferit vreo fractură după o cădere minoră (din picioare sau mai uşoară)?

Da Nu

2. A avut vreunul dintre părinţii dumneavoastră cifoză dorsală accentuată („ cocoaşă”)

Da Nu

3. Aveţi 40 ani sau mai mult?

Da Nu

4. Aţi suferit vreodată o fractură după un traumatism minor, ca adult?

Da Nu

5. Cădeţi frecvent (mai mult de o dată în cursul ultimului an) sau aveţi o teamă de căderi pe considerentul că v-aţi putea accidenta?

Da Nu

6. După vârsta de 40 ani, aţi pierdut mai mult de 3 cm în înălţime?

Da Nu

7. Sunteţi subponderal(ă) (este indicele d-voastră de masă corporală mai mic de 19kg/mp)? (vezi „cum să calculaţi indicele de masă corporală – IMC”)

Da Nu

8. Aţi luat vreodată tablete de corticosteroid (cortizon, prednison etc.) timp de peste 3 luni consecutiv (corticosteroizii sunt adesea recomandaţi pentru boli ca astmul, poliartrita reumatoidă şi unele boli inflamatorii) ?

Da Nu

9. Aţi fost diagnosticat(ă) vreodată cu poliartrită reumatoidă?

Da Nu

10. Aţi fost diagnosticat cu o tiroidă hiperreactivă sau cu paratiroide hiperreactive?

Da Nu

Pentru femei:

11. Pentru femei cu vârsta peste 45 ani: aţi intrat la menopauză înainte de 45 ani?

Da Nu

12. Vi s-a întrerupt vreodată ciclul menstrual pentru 12 luni consecutive sau mai mult (din alte cauze decât sarcina, menopauza sau histerectomia)?

Da Nu

13. V-au fost ovarele îndepărtate înainte de vârsta de 50 ani, fără terapie de substituţie hormonală?

Da Nu

Pentru bărbaţi:

14. Aţi suferit vreodată de impotenţă, lipsa libidoului sau alte simptome legate de nivele joase de testosteron?

Da Nu

15. Consumaţi cu regularitate alcool în exces (mai mult de 2 unităţi pe zi)? (vezi „ cum să-ţi estimezi consumul de alcool”)

Da Nu

16. Fumaţi sau aţi fumat vreodată ţigarete?

Da Nu

17. Este durata activităţii fizice zilnice a dvs. mai mică de 30 minute (munci casnice, grădinărit, mers pe jos, alergat etc.)?

Da Nu

18. Evitaţi să consumaţi sau sunteţi alergic la lapte sau produse lactate, fără să luaţi suplimente de calciu?

Da Nu

19. Petreceţi mai puţin de 10 minute pe zi afară din casă (cu părţi din corp expuse la soare), fără a lua suplimente de vitamina D?

Da Nu

Interpretarea rezultatelor:

Dacă aţi răspuns „da” la oricare dintre aceste întrebări nu înseamnă că aveţi osteoporoză.

Răspunsurile pozitive înseamnă doar că aveţi factori clinici de risc dovediţi care pot favoriza osteoporoza şi fracturile.

Arătaţi testul unui medic care vă poate recomanda să efectuaţi un test de densitate minerală osoasă (DMO) şi care vă poate sfătui şi în privinţa atitudinii terapeutice, dacă e cazul.

Dacă nu aveţi sau aveţi foarte puţini factori de risc, ar trebui totuşi să discutaţi cu un medic şi să vă monitorizaţi riscul pe viitor. De asemenea, ar trebui să discutaţi despre osteoporoză cu familia şi prietenii şi să-i încurajaţi să facă testul.

Test cu aparatul,între 20 şi 40 de lei

Pentru depistarea osteoporozei se poate face un test de determinare a densităţii şi grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesită un echipament de specialitate.

Osteodensitometrul funcţionează pe bază de ultrasunete, care măsoară proprietăţile osului la nivelul calcaneului. În funcţie de rezultat, medicul va prescrie tratament, de cele mai multe ori acesta fiind bazat pe suplimente de calciu şi de vitamina D.

Aparatul se găseşte în clinicile de specialitate, iar testarea costă între 20 şi 40 de lei.

Mai multe