Obiceiuri care îţi afectează sănătatea intimă
În ceea ce priveşte regulile şi produsele destinate igienei intime, fiecare dintre noi are o interpretare cât mai personală. Cu toate acestea, o primă regulă importantă, de care toate trebuie să ţinem cont, este că informarea este un pas obligatoriu pentru evitarea greşelilor de îngrijire intimă şi a bolilor ginecologice.
Spălăturile vaginale fără recomandarea medicului
Vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curăţare, cu ajutorul secreţiilor, astfel că spălăturile vaginale sunt necesare doar în anumite cazuri.
Realizate în mod constant, acestea pot produce dezechilibre în flora vaginală şi chiar anumite infecţii precum vaginita bacteriană sau boala inflamatorie pelvină.
Totodată, spălăturile vaginale pot duce la scăderea gradului de infertilitate. Vaginita bacteriană şi boala inflamatorie pelvină pot avea reacţii adverse în timpul unei sarcini şi duc la complicaţii pentru nou-născut, în ceea ce priveşte travaliul şi chiar la o naştere prematură. Folosirea inadecvată a produselor de igienă intimă
Multe geluri de duş sau săpunuri conţin, de cele mai multe ori, substanţe chimice agresive precum: ftalaţi, oxibenzoat, parabeni, triclosan.
Parabenii pot duce la perturbarea funcţiei sistemului endocrin, iar în cazul bărbaţilor, s-a constatat ca pot duce la reducerea numărului de spermatozoizi.
În cazul săpunurilor pe care le folosim, acestea trebuie să aibă un pH neutru, în caz contrar se poate ajunge la infecţii, mâncărimi sau la dezechilibrul biochimic al florei vaginale.
Multe persoane consideră că simplul proces de curăţare a zonei intime este suficient pentru asigurarea unei igiene optime, însă la fel de importantă este şi alegerea produselor de îngrijire adecvate.
Este recomandat ca acestea să conţină lactobacili din acid lactic care creează o barieră naturală împotriva agenţilor patogeni vaginali şi, în acelaşi timp, ajută la recăpătarea sănătăţii zonei intime în urma unei infecţii.
De asemenea, extractul de aloe vera reduce inflamaţiile, calmează pielea şi menţine elasticitatea acesteia. Atunci când vorbim de produsele de igienă intimă, este recomandat ca acestea să fie achiziţionate din farmacii.
Folosirea şerveţelelor intime poate dăuna
Alcoolul din compoziţia acestora poate distruge flora bacteriană normală ce asigură protecţie împotriva infecţiilor. Nici şerveţelele cu proprietăţi antibacteriene nu sunt recomandate deoarece au o concentraţie foarte puternică de substanţe care distrug germenii.
Acestea vor distruge atât bacteriile benefice de la nivelul florei vaginale, cât şi pe cele dăunătoare. Astfel, stratul protector natural este îndepărtat, iar zona intimă devine mult mai predispusă infecţiilor.
Alegerea tampoanelor intravaginale
De preferat este ca
n perioada menstruaţiei să folosim absorbantele externe, nu tampoanele interne. Acestea pot conţin coloranţi artificiali, poliester, adezivi şi alte substanţe compromiţătoare ce pot duce la apariţia unor inflamaţii.
Folosiţi, aşadar, tampoanele interne doar ocazional, când faceţi sport sau mergeţi la piscină. Nu uitaţi să schimbaţi absorbantul de 4-5 ori pe zi în timpul menstruatiei, în funcţie de abundenţa fluxului.
Pentru o igienă corectă şi eficientă a zonei intime, îţi recomandăm:
Cleansing Mouse (49,6 lei) din gama Lady Health
Emulsia de Curăţare Lactacyd Femina (17 lei)
Herbagen, săpun lichid intim cu extract de echinaceea (18 lei)