Obiceiuri ,,ascunse” care îţi afectează sănătatea
Stai picior peste picior
Multe dintre persoane se simt confortabil atunci când stau pe scaun picior peste picior. Totuşi, atunci când ţinem picioarele încrucişate tensiunea arterială de la nivelul genunchiul creşte destul de mult, mai ales că circulaţia sângelui este afectată din cauza comprimării venelor.
,,Deşi poziţia este una confortabilă pune presiune pe articulaţii, ceea ce favorizează inflamarea venelor de la picioare, inclusiv apariţia unui cheag de sânge”, a explicat Stephen T. Sinatra, medic cardiolog. Potrivit specialiştilor, statul picior peste picior pentru mai multe de 10-15 minute poate duce la creşterea tensiunii sistolice cu 7% şi a celei diastolice cu 2%.
Dormi pe burtă
Dintre poziţiile des întâlnite de somn, cea pe burtă poate afecta cel mai mult sănătatea. Potrivit specialiştilor, persoanele care dorm pe burtă stau cu gâtul într-o parte, ceea ce poate cauza amorţeală la nivelul braţelor.
Explicaţia? Nervii de la nivelul gâtului sunt comprimaţi atunci când capul stă înclinat, iar acest lucru poate duce la apariţia durerii şi amorţelii în braţe. ,,Cel mai bine este ca persoană să aleagă altă poziţie de somn pentru ca nervii de la gât să nu fie afectaţi şi mai mult”, a precizat Richard Lee, chirurg ortoped la Institutul Ortopedic din SUA.
Citeşte şi
Sfaturi pentru calmarea problemelor digestive
Remedii pentru boala picioarelor neliniştite
Porţi cureaua mult prea strânsă
O curea strânsă prea tare îţi pune în evidenţă mult mai bine talia, dar îţi poate cauza şi probleme digestive. Presiunea ce apare la nivel abdominal favorizează apariţia refluxului gastroesofagian.
,,În primă fază poate apărea senzaţia de amar în gură, urmată de cea de arsură la stomac, după care chiar şi durerile abdominale. Cel mai bine este ca persoana să apeleze la curea doar atunci când îmbrăcămintea este mult prea largă. Dacă nu poate respira bine cu curea, mai bine renunţă”, a explicat Patrick Takahashi, şef al secţiei de Gastroenterologie la Centrul Medical ,,St. Vincent” din Los Angeles.
Obişnuieşti să mesteci gumă
Rar se întâmplă ca guma de mestecat să ne lipsească din buzunar sau din geantă. O folosim pentru reîmprospătarea respiraţiei sau... din obişnuinţă. Specialiştii stomatologi spun totuşi că obiceiul poate afecta sănătatea maxilarelor.
,,Maxilarul este conceput să mestece mâncare, nu gumă de mestecat. Ca orice alt muşchi, cel al obrazului este suprasolicitat atunci când mestecăm gumă, de aceea poate apărea senzaţia de durere, fie cea de amorţeală, iar acest lucru poate duce în timp la afectarea acestor nervi”, a afirmat Don C. Atkins, medic stomatolog.