Nu neglija tulburările de somn!

15 martie 2013   Ce te doare

Mai puţin de o treime dintre persoanele care au probleme cu somnul caută ajutor specializat.

În ţara noastră, se estimează că între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului. De asemenea, 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv (între 900.000 – 1.100.000 adulţi).

Problemele de somn pot fi depistate şi tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară.

„Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoaşterii acestei supraspecializări ţin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieţi, de contribuţia pe care o are la reluarea vieţii profesionale şi sociale a pacienţilor care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate şi pentru propria familie”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.

În aceste centre de somnologie se pot diagnostica şi trata afecţiunile legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neliniştite şi narcolepsia.

Apneea în somn, periculoasă

Sindromul de apnee în somn nedepistat la timp poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de muncă, riscuri pentru şoferii profesionişti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.

Ignorarea acestei boli atrage apariţia complicaţiilor precum boli cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistentă la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficienţe respiratorii, complicarea astmului bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile, impotenţă şi sindrom metabolic.

Mai multe