Nu mai scapi de tuse? Iată care sunt bolile o provoacă!

5 decembrie 2014   Ce te doare

Lăsând totuşi gluma la o parte, ar trebui să aflăm mai multe despre tuse şi despre cauzele ei. Tusea este modul de manifestare al organismului în încercarea sa de a scăpa de substanţele care irită căile respiratorii, pe traseul de la nas şi gură până la plămâni.

Apare când terminaţiile nervoase din căile respiratorii sunt iritate de alergeni, medicamente sau din alte motive de sănătate, cum ar fi virozele respiratorii. 1. Alergenii

Fiecare dintre noi reacţionează diferit funcţie de propriile sensibilităţi. De exemplu, pentru un nefumător fumul de ţigară poate fi iritant la nivelul plămânilor şi căilor respiratorii. Alergici putem fi şi la praf, poluare, vapori de vopsea, păr de animale, polen, iarbă etc. În aceste situaţii, tusea apare imediat, ca o reacţie de curăţare a căilor respiratorii.

2. Virozele

Este tusea iritantă care urmează după o răceală şi este considerată firească, pentru că organismul trebuie să elimine mucusul în exces. În acest caz, siropurile şi ceaiurile pectorale sunt o soluţie, nu antibioticele. În general, după o viroză, tusea poate ţine până la 3 săptămâni.

Citeşte şi:

- Tusea prelungită, semn de tuberculoză

- Cum faci faţă unei tuse seci

- Plantele care te scapă de tuse

3. Astmul

O tuse cronică uscată, iritantă, cu respiraţie greoaie care se înrăutăţeşte în timpul nopţii, la trezire şi în timpul efortului, este specifică astmului cronic. Necesită consult medical de urgenţă, specialiştii fiind singurii în măsură să pună diagnosticul corect şi să dea tratamentul.

Acest simptom poate fi însoţit uneori şi de tuse, care apare imediat după masă sau ne trezeşte noaptea din somn. De obicei, ea este cauzată de mesele copioase luate seara târziu. Pentru a reduce afluxul de acid poţi să pui încă o pernă sub cap, dar şi să foloseşti unele preparate uşoare, cum ar fi cele homeopate.

5. Bronşitele

O tuse însoţită de expectoraţie verzuie şi febră, după viroze şi gripe, este semnul unei infecţii sau al unei bronşite acute de obicei cauzată de acelaşi virus netratat corespunzător. Tot la medic se rezolvă, fiindcă antibioticele nu se iau după indicaţiile prietenilor!

Anumite tratamente au ca efect secundar tusea uscată, care se înrăutăţeşte noaptea. În acest caz, ia legătura cu medicul care ţi le-a prescris. Printre cele cu acest efect se numără anumite terapii indicate pentru reglarea tensiunii arteriale.

7. Tuberculoza

O tuse persistentă, foarte obositoare, însoţită de transpiraţii nocturne şi de pierdere în greutate este specifică tuberculozei. Urgent la medic! Tratamentul implică 6 luni de antibiotice puternice, dar rata de vindecare este azi de 99%.

8. Fumatul

Tusea unui fumător este ceva obişnuit, dar dacă devine necontrolabilă şi persistentă, medicul va recomanda un examen pulmonar. Dar, de reţinut că nu este niciodată prea târziu să ne lăsăm de fumat fiindcă fumatul produce afecţiuni ireversibile ale căilor respiratorii.

9. Problemele cardiace

Tuse seacă persistentă, asociată cu stări de epuizare, lipsă de aer şi retenţie de apă? Toate aceste simptome sunt specifice unor probleme cardiace. Din nou, întâlnirea cu medicul de familie este mai mult decât necesară.

Tusea uscată (seacă) nu produce expectoraţie, senzaţia fiind ca şi cum ceva ne-ar irita gâtul. Apare în răceli şi gripe, dar şi în alergii. Tusea productivă are ca element definitoriu expectorarea de mucus şi spută. Cauzele ei sunt diverse: de la viroze pulmonare până la afecţiuni serioase, cum ar fi astmul, pneumonia, bronşiectaziile, dar şi fumatul.

Mai multe