Mituri frecvente despre vaccinarea antigripală
Vaccinarea antigripală este recomandată, în primul rând, persoanelor din categoria de risc: vârstnicilor, bolnavilor cronic, celor instituţionalizaţi, gravidelor şi personalului medical. În urma administrării vaccinului antigripal, organismul îşi dezvoltă anticorpi contra virusurilor gripale, în aproape 2 săptămâni. Vaccinurile gripale clasice (trivalente) conţin 2 tulpini ale virusului de tip A (A/H1N1 şi A/H3N2) şi antigene ale unei tulpini B. În schimb, vaccinurile tetravalente includ o a doua tulpină de virus gripal B în plus faţă de cele din vaccinurile trivalente.
Vaccinul antigripal poate avea ca efecte secundare roşeaţa sau umflătura în locul injectării, febra uşoară şi durerile musculare.
Vaccinarea antigripală este contraindicată celoralergie la ou, pentru căvaccinul este dezvoltat pe proteină de ou. De asemenea, n-ar trebui vaccinaţi nici cei cu o boală febrilă acută, cei care au avut o reacţie severă la un vaccin în trecut, adică o alergie de tip anafilactic şi nici copiii sub 6 luni.
«Dacă mă vaccinez contra gripei, voi face boala»
Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri despre imunizarea antigripală. Vaccinul injectabil nu este periculos, deoarece conţine virusuri inactive (sunt omorâte în cadrul procesului de manufacturare). Prin urmare, nu poate cauza gripă. Pentru ca organismul să îşi fabrice anticorpii împotriva gripei, este nevoie de 14-15 zile, interval în care este posibil ca persoana vaccinată să răcească, de pildă.
«Sunt însărcinată, deci nu mă pot vaccina»
Există concepţia greşită potrivit căreia vaccinul antigripal ar fi periculos pentru copil. Specialiştii susţin însă contrariul: vaccinul nu numai că nu este dăunător fătului, dar imunizarea contra gripei este în mod special recomandată femeilor însărcinate. Mai mult, anticorpii formaţi în urma vaccinării la mamă îl protejează şi pe copil câteva luni după naştere. Este bine de ştiut că gravidele nevaccinate antigripal au un risc mai mare de complicaţii, mai ales dacă se află în trimestrul 2 sau 3 de sarcină.
«M-am vaccinat anul trecut, anul acesta nu mai e nevoie»
Imunitatea organismului obţinută în urma vaccinării antigripale de anul trecut scade pe măsura trecerii timpului. În plus, virusul gripal se modifică de la an la an. De aceea, este foarte posibil să nu fii protejat în această iarnă. Vaccinarea antigripală este recomandată la începutul oricărui sezon rece.
«Am febră, deci îmi trebuie antibiotice»
Tratamentul cu antibiotice este necesar doar în cazul infecţiilor produse de bacterii. Iar gripa este cauzată de virusuri. Medicul îţi poate prescrie însă antibiotice dacă gripa este însoţită şi de o infecţie bacteriană.
STATISTICĂ
În ţara noastră, 129 de persoane au decedat în sezonul rece 2017 – 2018 din cauza gripei şi peste 1.700 s-au îmbolnăvit.