Mirosuri care provoacă dureri de cap

29 ianuarie 2016   Ce te doare

Durerile de cap se pot declanşa brusc sau treptat şi pot dura mai puţin de o ora sau mai multe zile. Există mai multe tipuri de dureri de cap, care pot fi însoţite şi de alte simptome, care variază ca intensitate şi gravitate.

Există mai mulţi factori declanşatori ai durerilor de cap - de la alimente, zgomot, lumină puternică foame, fumat, consum de cofeină până la anumite mirosuri, mai exact mirosurile puternice.

Potrivit unor studii recente, una din două persoane care suferă de dureri de cap intense au crize declanşate de mirosuri puternice, cele mai sensibile fiind femeile.

Mirosuri care provoacă dureri de cap - vopseluri, parfumuri şi flori

Deşi nu poate fi explicat clar acest lucru, mirosurile puternice pot într-adevăr declanşa dureri de cap deoarece interacţionează cu sistemul nervos. Astfel, vopselurile, parfumurile şi florile sunt principalele surse de mirosuri puternice care pot da dureri de cap.

Alte mirosuri greu de suportat şi care pot declanşa cu uşurinţă dureri de cap persoanelor sensibile sunt cel de ceapă, deodorantele auto, mirosul alimentelor prăjite, fumul de ţigară sau mirosul produselor de menaj, care conţin substanţe chimice puternice şi arome artificiale.

Aceste mirosuri influenţează emoţiile, deoarece, în creier, zonele mirosului şi ale emoţiilor sunt apropiate. Mirosul poate stimula nervii trigemeni, conducând la inflamaţie şi durere de cap sau poate provoca o micşorare a vaselor sanguine, explică medicul Nicholas Silver, de la Universitatea din Liverpool.

Mirosuri care provoacă dureri de cap - gaze de eşapament şi pesticide

Un studiu realizat în Italia a constatat că 46% dintre tinerii lucrători din magazinele alimentare au raportat că se simţeau rău după ce fuseseră expuşi anumitor substanţe chimice, cu dureri de cap ca cele mai întâlnite simptome. Mirosurile cele mai problematice analizate în studiu au fost gazele de eşapament şi pesticidele.

Mai multe