Mergi la piscină? Uite ce boli poţi contracta!

2 iunie 2015   Ce te doare

Temperatura foarte ridicată, dorinţa de a avea un bronz perfect, soarele, toate aceste indicii duc la un singur lucru- o zi petrecută la piscină. Totul perfect, numai că trebuie să fi foarte atent atunci când alegi locul.

O bacterie frecvent întâlnită în mediile cu apă caldă, în special piscine, este Pseudomonas aeruginosa, care produce cel mai des otite externe şi foliculite. Infecţia folicului pilos produce erupţie în special pe zonele neacoperite de costumul de baie, leziunile apar la 48 ore de la expunere (între 8 ore - 5 zile) şi uneori se remit spontan în 5 zile.

Merită menţionat faptul că aceste afecţiuni dermatologice apar atât pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziţi, cum sunt zgârieturile, rănile.

Studiile arată că apa caldă determină o suprasaturare a epidermului, dilatarea porilor de la nivelul pielii, facilitând astfel invazia microbiană.

Granulomul de piscină este o afecţiune produsă de bacteria Mycobacterium marinum, iar problama apare în special la înotători şi se manifestă printr-o leziune mică, roşie, care în timp creşte în dimensiuni şi se cronicizează. Ea se tratează mai greu, cu antibiotice adecvate şi uneori necesită intervenţie chirurgicală.

Citeşte şi:

Recomandări pentru siguranţa copilului la piscină

Apa din piscină, risc de astm

Pe lângă aceste pericole la care suntem supuşi atunci când alegeţi să vă petreceţi timpul la piscină, mai există şi riscul de arsuri solare, care se pot preveni folosind o cremă cu protecţie solară cu factor de protecţie mare (minim 30).

Metodele cu ajutorul cărora te poţi proteja, atât pe tine, cât şi pe familia ta de aceste pericole:

- nu intraţi în apă dacă este nu este clară, este prea aglomerat sau dacă simţi miros puternic de clor. În cantităţi mari, vaporii sunt periculoşi pentru cei care suferă de astm; - fă duş înainte şi după ce ai ieşit din bazin şi dă-te cu un spray antimicotic pe picioare (îl găseşti în farmacii); - evită pe cât posibil să înghiţi apă din bazin; - nu sta desculţ pe marginea bazinului.

Mai multe