Menopauza prematură, factor ce afectează fertilitatea
Un proces biologic normal, menopauza este considerată o etapă specifică vârstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbări fizice şi anatomice, ci şi de natură emoţională, comportamentală sau socială.
În mod normal, atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50-51 de ani şi presupune încetarea menstruaţiei şi încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen şi progesteron, de către ovare.
Fumatul poate influenţa apariţia menopauzei
În multe din cazuri, perioada de menopauză se poate instala şi între 40 şi 55 de ani, ea fiind influenţată de o multitudine de factori, precum cei genetici, alimentaţia, fumatul sau anumite tulburări endocrine şi hormonale. Dacă la femeile la care ea se instalează înainte de 40 este considerată ca fiind menopauză prematură, după 55 de ani ea este tardivă.
Bolile tiroidei cresc riscul de menopauză prematură
Potrivit specialiştilor, în ultima perioadă cazurile de menoapuză timpurie sunt mai des diagnosticate. Statisticile arată că 1 din 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani şi 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură.
În general, ea se manifestă în primă fază sub forma perioadelor menstruale neregulate (până când ele dispar complet), bufeuri, stări de iritabilitate, creştere în greutate, dar şi uscăciune vaginală sau reducerea apetitului sexual. Printre afecţiunile care cresc riscul de apariţie a menopauzei premature se numără cele tiroidiene, dar şi artrita reumatică.
De asemenea, chimioterapia, radiaţiile împotriva cancerului, dar şi indicele de masă corporală foarte mare poate favoriza instalarea perioadei de menopauză în jurul vârstei de 40 de ani. Situaţia este similară şi în cazul nivelului mult prea ridicat de colesterol, a infecţiilor virale, a epilepsiei şi a sindromului Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor).
,,Factorii genetici au şi ei o valenţă importantă în apariţia acestei tulburări: modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienţa de ovule încă de la naştere se află pe lista celor mai comune disfuncţii genetice care determină funcţionarea dezechilibrată a sistemului de reproducere”, explică Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.
Din păcate nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariţia menopauzei premature, astfel că majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această afecţiune se vor confrunta inevitabil şi cu infertilitatea, spun specialiştii. Cu toate acestea, unele terapii speciale pot ţine mai uşor sub control simptomele menopauzei premature.
• Terapia cu hormoni – se prezintă sub diverse forme: pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme sau tratamentele hormonale locale vaginale;
• Geluri, creme, lubrifianţi vaginali non-hormonali recomandaţi pentru a preveni uscăciunea vaginală.
• Tehnologia reproducerii asistate - este o soluţie tot mai frecvent utilizată de femeile cu menopauză prematură care doresc să rămână însărcinate. În această situaţie, embrionii concepuţi din ovocite donate şi sperma partenerului sunt implantaţi în uterul femeii, după o pregătire hormonală în prealabil.