Medicamentele vă pot provoca ALERGII

19 martie 2010   Ce te doare

Alimentaţia e frecvent implicată în apariţia urticariei. Aceasta se manifestă prin apariţia bruscă de plăci roşiatice, reliefate, însoţite de senzaţia de mâncărime. Cel mai des incriminate sunt produsele ce conţin conservanţi şi coloranţi.

Medicamentele pot fi o cauză frecventă de reacţii cutanate de tip alergic, ce pot apărea ca efecte secundare. Pe măsura dezvoltării produselor farmaceutice, medicamentele sunt din ce în ce mai implicate în cazuistica dermatologică, mecanismele prin care produc afectarea pielii fiind extrem de variate. Deşi cele mai periculoase sunt antibioticele, chiar şi o banală aspirină poate determina alergii grave, de aceea administrarea medicamentelor din proprie iniţiativă trebuie evitată.

Stresul e unul din factorii principali ai apariţiei şi agravării psoriazisului sau a dermatitei seboreice. De asemenea, stresul cauzează scăderea imunităţii generale a organismului, iar suprasolicitarea emoţională poate contribui la căderea părului. Surmenajul contribuie la apariţia cearcănelor şi a ridurilor.

Fumatul produce îmbătrânirea prematură a pielii, predispunând la apariţia ridurilor, şi alterează coloraţia tenului, aceste efecte nedorite datorându-se atât reducerii oxigenării sângelui ce hrăneşte pielea, cât şi creşterii nivelului unor enzime care distrug structura de colagen a pielii.

Expunerea la razele ultraviolete, fie ele naturale (lumina soarelui în sezonul estival) sau artificiale (cabine de bronzat, solar), poate produce un spectru larg de manifestări cutanate. Cele mai predispuse sunt persoanele cu pielea albă şi ochii albaştri, care prezintă un anumit fototip de piele. Actualmente se consideră că razele ultraviolete sunt cel mai important factor implicat în apariţia melanomului malign, cel mai agresiv cancer cutanat.

Mai multe