Marea şi muntele au efect terapeutic

31 iulie 2014   Ce te doare

Aerosolii marini, indicaţi în alergii Aerosolii se formează atunci când valurile se lovesc de ţărm şi este indicat să profităm de ei mai ales dimineaţa şi seara, întrucât soarele puternic le poate reduce calitatea. Inhalarea aerului de la malul mării are efect terapeutic graţie particulelor conţinute, care au efect benefic mai ales în bolile pulmonare.

Clorura de sodiu, iodul, magneziul, substanţele alcaline şi bromurile din componenţa aerosolilor reduc inflamaţia la nivelul plămânilor şi pot fi terapie adjuvantă în astm bronşic şi în alergii.

Bogată în minerale şi oligoelemente, apa de mare are acţiune fortifiantă asupra organismului. Graţie concentraţiei de sare, apa de mare accelerează cicatrizarea şi curăţă sinusurile. De altfel, apa de mare este bună pentru cărăţarea nasului, precum şi pentru desfundarea acestuia în cazul unei rinite alergice.

Şi beneficiile nu se opresc aici. Pe listă mai pot fi adăugate stimularea circulaţiei sangvine, îmbunătăţirea sistemului imunitar şi acţiunea preventivă sau curativă în afecţiuni scheletice sau articulare (artroză, osteoporoză, reumatism inflamatoriu) şi în traumatisme osoase.

Mai poţi citi:

- Uite de câte boli poţi scăpa la mare

- Din ce lună au voie gravidele la mare?

- Libidoului îi merge bine în vacanţă

Dacă mergem la mare, este bine să profităm şi de împachetările cu nămol. Acestea pot reduce simptomele unor boli precum artroza, spondiloza, scleroza multiplă, precum şi ale unor afecţiuni ginecologice, fiind de ajutor şi în infertilitate.

Terapia cu nămol este indicată sub supravegherea medicului şi se poate face la multe dintre staţiunile româneşti, dintre care cea mai cunoscută este Techirghiol.

Împachetările cu nămol nu sunt indicate celor cu diabet, astm, ulcer, epilepsie, hepatită sau cancer. De asemenea, sunt contraindicate gravidelor, pentru că pot duce la pierderea sarcinii.

sodiu – 12.800 mg, magneziu – 1.290 mg, potasiu – 493 mg, calciu – 442 mg, sulf – 87 mg, brom – 66,3 mg, bor – 3,85 mg, fluor - 1,44 mg, fosfor – 0,707 mg, litiu – 0,508 mg, zinc – 0,083 mg, iod – 0,065 mg, mangan – 0,059 mg, fier – 0,010 mg, cobalt – 0,007 mg, cupru – 0,007 mg.

Şi aerul de munte este sănătate curată, autând la refacerea tonusului. Aerosolii montani au în componenţă uleiuri volatile care provin de la brazi, pini şi molizi şi au efecte terapeutice în amigdalită, sinuzită, rinofaringită, laringită, tuberculoză, alergii şi astm bronşic.

De asemenea, aerul de munte alungă stările depresive, stresul şi insomniile. Fiind mai bogat în oxigen decât cel din oraşe, aerosolii montani stimulează sistemul imunitar şi poate reda echilibrul psiho-emoţional.

Vara este anotimpul concediilor, a sejurului pe litoral şi a înotului în mare (mişcarea cea mai potrivită pentru cardiaci ). Plaja este permisă, dar nu la ore de însorire maximă şi de preferinţă protejaţi de umbrelă. Dacă alegem staţiuni balneoclimaterice trebuie să ne informăm care izvoare nu au conţinut mare de sare, permiţând consumul lor fără riscul creşterii tensiunii arteriale sau a decompensării insuficienţei cardiace.

Traseele montane nu trebuie să includă escaladări în pantă abruptă şi nici portul de rucsac greu (pentru cardiaci 5 kg ar trebui sa fie suficiente). Purtaţi îmbrăcăminte lejeră, de culoare deschisă , din materiale care să absoarbă transpiraţia (bumbac, in) şi protejaţi-vă cu pălării sau cu şepcuţe.

Nu uita să pui în bagajele de concediu trusa de prim ajutor, care îţi va fi foarte utilă dacă apar unele probleme de sănătate. În caz de zgârieturi, este bine să ai apă oxigenată, feşe, iod şi comprese. Dacă suferi de diverse alergii, din trusă nu trebuie să-ţi lipsească medicamentele antialergice (sirop, în cazul copiilor).

În concedii, putem avea mai des probleme digestive, din cauza schimbării alimentaţiei, aşa că e bine să ai la îndemână antidiareice (Imodium), antivomitive (metoclopramid) şi cărbune medicinal, util în caz de indigestie, balonări, arsuri la stomac. Analgezicele (Nurofen, Ketonal) îţi vor fi de ajutor pentru a calma diverse dureri, cum sunt cele de cap sau de dinţi.

Mai multe