Legătura dintre micşorarea stomacului şi diabet

17 mai 2017   Ce te doare

Pe lângă faptul că aspectul estetic are de suferit cu fiecare kilogram în plus pe care îl acumulăm, nici sănătatea nu este ferită de probleme. Astfel că obezitatea poate fi adesea motivul morbidităţii. Bolile cardiovasculare şi diabetul sunt cele mai des afecţiuni întâlnite mai ales la persoanele supraponderale.

Kilograme multe, articulaţii suprasolicitate

Cu cât este mai mare numărul de kilograme cu atât mai mult sunt solicitate articulaţiile întregului organism. Această suprasolicitare duce la măcinarea cartilajelor şi în timp la dispariţia lor, favorizând alte probleme precum este şi artroza.

Ţesutul adipos nu este benefic organismului atunci când se regăseşte în cantităţi exagerate. Sistemul cardiovascular este îngreunat, respiraţia are şi ea de suferit deoarece oboseşti mai uşor, somnul este perturbat din cauza lipsei de mişcare şi a alimentelor ce se digeră mai greu şi la care tu nu renunţi.

Operaţia bariatrică, soluţia pentru diabet?

Se pare că, potrivit unui studiu efectuat la o clinică privată specializată în chirurgie bariatrică, peste 80% din bolnavii de diabet, după ce au suferit o intervenţie chirurgicală de micşorare stomacală s-au confruntat cu o remisie a diabetului zaharat de tip 2.

Aparent, la numai un an după această intervenţie, pacienţii nu mai aveau nevoie să îşi administreze insulină, glicemia se regăsea între parametri normali, iar kilogramele erau în scădere.

Află care este legătura dintre obezitate şi cancerul mamar AICI

„Rezultatele înregistrate ne confirmă încă o dată beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrică îl aduce în viaţa lor. Spre exemplu, în rândul pacienţilor insulino-dependenţi, ameliorarea diabetului se manifestă prin reducerea dozelor de insulină chiar din primele zile după operaţia bariatrică, iar în lunile următoare mulţi dintre pacienţi ajung chiar să nu mai aibă nevoie de nicio doză de insulină. Concret, analiza internă arată că 30% dintre pacienţii insulino-dependenţi nu mai necesită insulină după prima lună de la operaţie”, precizează Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelenţă, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Chirurgia bariatrică moft sau soluţie?

Chirurgia bariatrică şi metabolică (sau chirurgia obezităţii) este cea mai eficientă metodă de tratare a obezităţii, în mod semnificativ şi permanent. Scopul este atât pierderea în greutate, cât şi remisia, până la vindecare, a anumitor afecţiuni precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, apnee de somn. Practic este o soluţie chirurgicală pentru a îmbunătăţi speranţa de viaţă.

Efectele nu se văd imediat şi se păstrează greu

După ce a fost efectuată acaestă intervenţie chirurgicală este necesară adoptarea unui stil de alimentaţie sănătos şi moderat. Stomacul, chiar dacă a fost tăiat, în cazul în care continui să te supraalimentezi va reajunge la dimensiunile iniţiale.

Citeşte şi : Dr. C. Copăescu: Operaţiile indicate în obezitate NU SCOT GRĂSIMEA

Probleme sociale şi emoţionale

Greutate în exces este o probleme care te poate afecta atât la nivel fizic, social cât şi emoţional. În momentul în care imaginea ta nu mai coincide cu dimesiunea garderobei tale se poate produce foarte uşor un declic mintal, care poate să favorizeze apoi alte afecţiuni.

Conform studiului, peste 50% dintre pacienţii bariatrici declară că au apelat la chirurgie din considerente socio-emoţionale: îşi doreau să se simtă mai bine în pielea lor, să îşi recapete încrederea de sine sau să fie acceptaţi în societate.

„Odată ajunşi în cabinetul medical, pacienţii încep să ne povestească toate greutăţile trăite din cauza obezităţii, toate frustrările acumulate. Dintre cele mai întâlnite şi impresionante sunt acele acţiuni mărunte pe care mulţi dintre noi le fac zi de zi. Rămân fără loc de muncă, nu se mai pot descurca singuri în activităţi de rutină precum legatul la şireturi, îngrijirea personală, renunţă definitiv la activităţile gospodăreşti, nu îşi mai pot lua copiii în braţe şi chiar şi puţinii paşi parcurşi pe jos sunt o grea încercare”, adaugă Dr. Copăescu.

Practic, în momentul în care vrei să faci o schimbare în bine pentru sănătatea ta şi te confrunţi cu câteva kilograme în plus, soluţia este să te reeechilibrezi alimentar. Însă, efectul obţinut cu această intervenţie se vede în timp, necesită o atenţie deosebită, schimbarea modului de viaţă, ambiţie şi voinţă multă.

Mai multe