La ce boli eşti predispus dacă nu dormi suficient

10 decembrie 2015   Ce te doare

Boli de inimă şi diabet

Persoanele care au obiceiul să doarmă mai puţin de opt-nouă ore pe noapte sunt predispuse să se îmbolnăvească de boli de inimă. Riscul este de două ori mai mare în cazul celor care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte de a se îmbolnăvi de afecţiuni ale inimii, faţă de cei care dorm suficient.

De asemenea, lipsa somnului poate favoriza apariţia diabetului. Persoanele care nu se odihnesc suficient mai pot avea şi un libido scăzut.

Alzheimer

Un studiu din SUA efectuat pe şoareci arată că lipsa de somn joacă un rol semnificativ în comportamentul întregului organism, putând influenţa dezvoltarea unor boli grave precum Alzheimer. Oamenii de ştiinţă americani, care au demarat acest proiect, au descoperit o relaţe între somn şi o proteină care se acumulează în creierul celor afectaţi de boala Alzheimer.

Studiul accentuează importanţa somnului, care poate preveni apariţia acestei boli şi sugerează lansarea unor noi cercetări pentru descoperirea unei pastile, capabile să blocheze acţiunea proteinei vinovate.

Depresie

Lipsa de somn poate favoriza apariţia depresiei. Astfel, un studiu din 2005 efectuat în America a arătat că mulţi dintre participanţii care sufereau de depresie şi anxietate dormeau mai puţin de şase ore pe noapte.

Insomnia este, de asemenea, în strânsă legătură cu depresia, spune un studiu din 2007 la care au participat peste 10.000 de persoane.

Cancer de prostată

Potrivit unui studiu realizat în 2013 şi publicat în revista Cancer Epidemiology, oamenii de ştiinţă au remarcat o rată mai mare a cancerelor de prostată în rândul pacienţilor cu probleme de somn. Astfel, pericolul de a dezvolta cancer de prostată era cu 60% mai ridicat în rândul bărbaţilor care nu dormeau suficient, iar numărul s-a dublat atunci când subiecţii au întâmpinat dificultăţi în a adormi.

Colită ulcerativă

Colita ulcerativă sau ulceroasă este o boală inflamatorie a intestinului (colonului), care cauzează inflamaţii cronice ale tractului digestiv, fiind însoţită de dureri abdominale, sângerări rectale şi diaree, febră, putând duce la complicaţii care pun viaţa în pericol.

Potrivit studiilor recente, aparitiţia colitei ulcerative poate fi favorizată de lipsa somnului, pe lângă alţi factori, cum ar fi stresul.

Mai multe