Iată cum te fereşti de infecţii vara

19 iunie 2013   Ce te doare

Recongelarea creşte riscul toxiinfecţiilor

Unele tulburări digestive pot fi evitate foarte uşor dacă speli legumele şi fructele înainte de a le mânca, dacă fierbi laptele nepasteurizat, dacă eviţi să bei apă din surse nesigure sau să cumperi alimente vândute pe stradă, precum îngheţată, mici, brânză neambalată şi produse de patiserie. Mâncărurile trebuie consumate până la trei ore după preparare, în cazul în care nu pot fi păstrate la frigider. De asemenea, fereşte-le de contactul cu rozătoare ori muşte. Este contraindicat să recongelezi alimentele, de aceea este mai bine să le cumperi la final, pentru a nu se dezgheţa până acasă.

Evită conjunctivita la ştrand!

Dacă locuieşti în oraş, iar căldura te-a toropit, sigur alergi la primul ştrand. Mai înainte de a te îmbăia, asigură-te că apa este curată şi nu are un miros înţepător de clor. Altfel, este posibil să ajungi la medic din cauza conjunctivitei, o inflamaţie a conjunctivei cauzată de bacterii. Pentru a-ţi feri ochii de o afecţiune atât de supărătoare, ai grijă să foloseşti numai propriul prosop, să nu împrumuţi cosmeticele sau trusa de machiaj şi să eviţi atingerea ochilor cu mâinile murdare.

5 sfaturi contra hepatitei A

Spre deosebire de hepatita B sau C, hepatita A se declanşează prin consumarea unor alimente contaminate cu virusul hepatic. În afara vaccinării contra hepatitei şi a injectării cu imuno-globulină pentru un plus de anticorpi, respectarea unor reguli simple te poate ajuta să stai departe de hepatita A:

- foloseşte apa şi săpunul înainte de a găti, până la servirea mesei, precum şi după utilizarea toaletei

- renunţă să consumi alimente care nu sunt bine fierte, prăjite sau coapte

- spală foarte bine legumele şi fructele înainte de a le consuma

- verifică termenul de garanţie al produselor alimentare şi nu cumpăra alimente alterate

- protejează-te în timpul contactelor sexuale

O bună igienă alungă boala diareică

Boala diareică acută este o afecţiune contagioasă. Bacteriile şi microbii de la persoana bolnavă pot ajuge cu uşurinţă într-un organism sănătos în cazul în care nu sunt curăţate bine fructele şi legumele sau dacă nu este bine preparată carnea şi fiert laptele. Te poţi confrunta cu această boală şi dacă bei apă din locuri nesigure (fântâni, lacuri), dacă nu speli foarte bine vasele în care prepari şi serveşti mâncărurile. Şi copiii sunt expuşi, din cauza obiceiului lor de a duce la gură diverse obiecte.

Deshidratarea provoacă infecţii urinare

Sunt frecvente vara, tocmai pentru că organismul, în timpul caniculei, tinde să se deshidrateze, permiţând bacteriilor să se dezvolte de-a lungul tractului urinar. Ceea ce poţi face este să bei cel puţin doi litri de apă pe zi, să nu porţi haine din materiale sintetice, mai ales în cazul lenjeriei intime, pentru că aceste materiale menţin umezeala, ambientul preferat de dezvoltare a bacteriilor. De asemenea, ai grijă la toate produsele pentru igienă intimă pe care le foloseşti. Cele care conţin parfumuri pot duce la iritaţii, apoi la inflamarea tractului urinar.

Mai multe