Horoscopul hormonal al femeilor

23 octombrie 2015   Ce te doare

Sindromul premenstrual sau PMS (premenstrual syndrome) îşi face prezenţa de obicei cu şapte până la zece zile înainte de instalarea menstruaţiei şi se manifestă printr-o serie de modificări la nivel fizic şi/sau psihic. Intensitatea simptomelor diferă însă de la o femeie la alta, existând şi o formă mai gravă a acestei afecţiuni, ce necesită ajutor medical. Iată ce ar trebui să ştii despre PMS.

Gabrielle Lichterman, jurnalistă americană specializată în sănătate, şi-a petrecut aproape două decenii cercetând schimbările hormonale la femei, astfel că a întocmit un horoscop al hormonilor, mai precis un calendar lunar al ciclului menstrual ce include perioadele de schimbări fizice şi psihice, poftele alimentare, durerile musculare şi chiar obiceiurile de consum.

Jurnalista, în vârstă de 43 de ani, susţine că trei hormoni - estrogenul, progesteronul şi testosteronul - au niveluri mai scăzute sau mai ridicate pe parcursul unei luni, ei fiind principalii responsabili pentru schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual.

Horoscopul hormonal cuprinde patru săptămâni, fiecare având specificul ei!

Săptămâna 1 (Ziua 1-7)

Săptămâna 1 marchează debutul ciclului menstrual, când nivelul de estrogen este mai ridicat. Astfel, după o perioadă marcată de crampe menstruale şi oboseală, nivelul de estrogen va stimula energia, o stare de spirit bună, optimismul şi capacitatea de concentrare.

În acest interval, femeile sunt mai vorbăreţe şi sunt mai deschise comunicării, atât din punct de vedere social cât şi romantic. Vor să iasă din casă, sunt mai curioase sau vor să se distreze. Estrogenul în creştere suprimă, de asemenea, apetitul, astfel că porţiile de mâncare sunt mai mici şi mai sănătoase, cel puţin în următoarele două săptămâni.

Săptămâna 2 (Ziua 8-14 sau perioada ovulaţiei)

Nivelurile de estrogen şi testosteron ajung la nivelul maxim. Este foarte propabil ca în această perioadă femeile să se simtă mai încrezătoare şi mai optimiste, în timp ce memoria şi gândirea rapidă funcţionează la capacitate ridicată.

Datorită nivelului ridicat de estrogen, femeile se simt mai atrăgătoare, iar trăsăturile faciale devin mai simetrice. Totodată, creierul este ,,invadat'' de endorfine, motiv pentru care orice fel de durere va fi resimţită mai puţin.

De asemenea, testosteronul, care atinge apogeul în ultima parte a acestei săptămâni, te face mai impulsivă, mai îndrăzneaţă şi mai competitivă, în timp ce nivelul ridicat al libidoului te va ajuta să ai orgasme intense şi mai uşor de atins.

Săptămâna 3 (Ziua 15-22 sau ziua după ovulaţie)

Nivelul de progesteron creşte, iar estrogenul şi testosteronul scad până la jumătatea săptămânii, după care estrogenul creşte din nou.

Prima jumătate a săptămânii 3 corespunde fazei premergătoare sindromului premenstrual, această perioadă fiind o versiune mai puţin intensă, în care apar simptome precum iritabilitate, oboseală şi stări uşoare de anxietate (apar când nivelul de estrogen scade dramatic).

În schimb, nivelul crescut de progesteron le face pe femei mai somnoroase, mai liniştite şi mai tăcute, mai puţin interesate de socializare şi chiar mai precaute. Libidoul se diminuează şi el, pe când poftele alimentare, de dulce sau sărat, încep să se manifeste. Tot în acest interval de timp, femeile pot avea stări de ameţeală sau pot uita mai uşor cuvinte sau fraze.

Săptămâna 4 (ultimele 6 zile de ciclu menstrual)

În această perioadă, când nivelul de estrogen se diminuează drastic, femeile manifestă toane, stări mai accentuate de tristeţe şi anxietate, dureri musculare, insomnie, dureri de cap, de sâni sau de spate, oboseală şi o varietate de alte simptome atribuite sindromului premenstrual. Simptomele pot fi diferite ca tip şi intensitate de la o lună la alta şi de la persoană la persoană.

În mod surprinzător, apetitul sexual este în creştere, însă nu din cauza hormonilor - terminaţiile nervoase corespunzătoare zonei intime sunt stimulate, ceea ce arată că organismul tău se pregăteşte pentru venirea menstruaţiei, după cum susţin cercetătorii.

Mai multe