Hipertensiunea arterială - boala care te afectează tacit

17 mai 2017   Ce te doare

Fiind o afecţiune destul de des întâlnită, mult prea silenţioasă şi periculoasă, în anul 2011 s-a înfiinţat Societatea Română de Hipertensiune Arterială (SRH) , în scopul de reuni medicii specialişti care pot contribui la punerea acestui diagnostic şi pentru a crea o echipă care să se ocupe de informarea, prevenirea şi tratarea acestei afecţiuni.

Cum se stabileşte tensiunea arterială

Forţa exercitată de sângele pompat de către inimă asupra pereţilor arteriali se exprimă sub forma a două numere (12/8mmHg), unde prima valoare reprezintă tensiunea sistolică, cea mai mare presiune se înregistrează în momentul în care inima pompează sângele în corp şi cea de a doua fiind tensiunea diastolică ce reprezintă presiunea la nivelul arterelor când inima se relaxează între două bătăi.

În cazul în care te supui unui efort fizic intens sau eşti stresat tensiunea creşte, urmând ca atunci când ajungi în starea de repaos să scadă.

Aceste fluctuaţii dese şi mari ale tensiunii sunt principala cauză pentru care apare hipertensiunea arterială.

Află cum te ajută usturoiul să combaţi hipertensiunea arterială AICI

Care sunt valorile normale

Ca şi punct de reper trebuie menţionat că un adult ar trebui să aibă o tensiune arterială mai mică de 140/90 mmHg, odată ajunsă la punctul de 120/80mmHg şi oscilarea între aceste două valori se consideră ca fiind prehipertensiune, aspect ce trebuie monitorizat constant.

În cazul în care apar valori foarte mari ale tensiunii arteriale într-un mod brusc există riscul de accident vascular cerebral, insuficienţă renală sau infarct miocardic.

Deoarece nu produce nici un fel de simptom, această afecţiune devine vizibilă doar în momentul în care deja apar complicaţiile grave precum sângerările nazale sau cefalee.

HTA -ul duce în timp la deteriorarea vaselor de sânge, afectând în felul acesta şi organe vitale precum rinichii, inima sau chiar şi creierul.

Posibili factori de risc

Anxietatea şi stresul par a fi după genă principala cauză. Alte afecţiuni precum diabetul,obezitatea sau prehipertensiunea sunt de asemenea posibili factori de risc pentru apariţia acestei afecţiuni atât de periculoase.

Nu trebuie trecut cu vederea nici stilul de viaţă sedimentar, consumul excesiv de alcool, alimentaţia sărată sau bogată în grăsimi, fumatul.

Pentru orice eventualitate nu evita să apelezi la medicul specialiat de cel puţin două ori pe an pentru a te asigura că totul este în regulă cu inima ta.

Mai multe