Hernia de disc afectează tot mai mulţi vârstnici
Specialiştii din cadrul Centrului Medical ProVita au descoperit, după examenul de RMN, un procent îngrijorător de mare de cazuri de hernie de disc la vârstnici aleşi aleator, care nu au prezentat simptome.
60-70% din populaţia noastră de pacienţi prezintă dureri axiale de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauză mecanică, sindrom de articulaţii mici faţetare sau sindrom discogen.
Când trebuie operată hernia de disc
Sunt indicate intervenţiile pentru hernia de disc atunci când apar simptomele. Însă, la început, se recomandă tratarea lor şi abia apoi, dacă nu sunt rezultate, se trece la operaţie.
În cele mai frecvente cazuri, durerea herniei de disc este provocată de inflamaţia nervului, deci nu este necesară operaţia. Lucrurile se schimbă radical când avem durere rebelă la tratament, sau când avem deficit motor în evoluţie, sub tratament, sau dacă apare incontinenţă urinară sau fecală.
Atenţie mare la definiţia deficitului motor, spune specialistul Ovidiu Palea, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apăsării dureroase şi nu al unui deficit motor real. Terapia durerii, de ajutor în hernia de disc
• Terapia durerii pentru herniile de disc se ocupă de toţi acei pacienţi care se situează între cei care răspund la antiinflamatoare şi repaus, cam 60% dintre herniile de disc şi sub 5% dintre cei care trebuie operaţi.
• De ce nu este, de cele mai multe ori, presiunea mecanică (adică hernia) cauza, aşa cum s-a crezut de decenii întregi? Pentru că noi trăim cu aceste hernii ani şi ani de zile, fără să ştim de ele.
• Anumite mişcări pot inflama nervul aflat lângă aceste hernii şi, în general, simpla dezinflamare (fie cu medicaţie orală, fie cu infiltraţii ghidate cu raze X), poate duce la dispariţia simptomelor şi reluarea activităţilor.
• Cauza mecanică este un factor major în cazuri foarte rare şi, prin procedee minim invasive, respectiv ace de diferite mărimi, aceste discuri se pot decomprima şi retrage la locul lor, evitând procedeul chirurgical clasic.
„Medicina avansează în fiecare secundă şi este foarte important să profităm de noile descoperiri! Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne asumăm un angajament real faţă de pacient şi rezolvarea problemelor sale.
De aceea, trebuie să punem pe primul loc nevoile sale şi necesităţile sale concrete de tratament! Înainte de a recomanda operaţia de hernie sau alte metode drastice pentru pacient trebuie să fim siguri că am diagnosticat corect afecţiunea şi am eliminat alte metode posibile de tratament, minim invazive“, precizează specialistul.