Ghid de îngrijire în caz de infecţii urinare
Cunoscute în limbaj populat şi sub denumirea de cistite, infecţiile tractului urinar sunt cauzate de germeni şi bacterii care ajung la nivelul uretrei (canalul prin care se elimină urina).
Spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt mai predispuse acestui tip de infecţie, susţin specialiştii. Explicaţia?În cazul lor, uretra este mai scurtă, iar bacteriile pot pătrunde mai uşor (bacteria E.coli este implicată în 85% dintre cazurile de cistită).
Iata ce cuprinde acest ghid de îngrijire în caz de infecţii urinare:
Febra, unul dintre simptomele bolii Este bine de ştiut că infecţiile urinare se pot localiza şi manifesta diferit. Ele se împart în: infecţii urinare joase (cistite) şi infecţii urinare înalte (pielonefrite).
În timp ce cistitele se manifestă prin senzaţia de arsură la urinare, durere în partea de jos a abdomenului, urină urât mirositoare, stare de rău general şi urinări dese, pielonefritele au ca principale simptome febra (în cele mai multe din cazuri peste 38 de grade Celsius), senzaţia de greaţă şi frisoanele.
Pentru a diagnostica infecţia urinară, medicul recomandă în cele mai multe din cazuri efectuarea unor analize de sânge: sumarul de urină şi urocultura cu antibiogramă. În funcţie de rezultatele testelor de sânge (se obţin după 24-48 de ore de la recoltare), mai exact care este tipul microbului care a cauzat infecţia, medicul poate recomanda tratamentul cu antibiotice.