Excesul de soare duce la cancer de piele

29 iunie 2017   Ce te doare

Sub acţiunea razelor solare, celulele cutanate pot suferi modificări la nivelul ADN-ului. Din fericire, organismului poate repara aceste modificări. Atunci când celula devine canceroasă, ea îşi pierde capacitatea de reparare, multiplicându-se necontrolat, ducând la apariţia unei mase numită tumoare malignă. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt sunt carcinoamele şi melanomul.

Carcinoamele apar, de regulă, după 50 de ani. Sunt localizate mai ales pe părţile descoperite (faţă, umeri, braţe, picioare), cea mai frecventă cauză a apariţiei lor fiind expunerea îndelungată la soare. Carcinomul bazocelular se prezintă sub forma unei excrescenţe translucide sau pigmentate, iar cel spinocelular afectează mai ales buza inferioară, dar poate apărea şi pe extremităţi, manifestându-se sub forma unei zone roşietice acoperită cu cojiţe.

De reţinut!

„Un control regulat al aluniţelor este foarte important şi dacă sunt multe aluniţe pe corp şi dacă sunt puţine, dar recent apărute la vârste peste 25 de ani”, dr. Mihaela Leventer

Melanomul, forma agresivă a bolii

În ultimii 50 de ani, frecvenţa melanomului a crescut îngrijorător în ţările occidentale. În România, în jur de o mie de oameni sunt depistaţi anual cu această boală. Melanomul se dezvoltă din melanocite, celulele pigmentare. Tumoarea are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate şi conturul asimetric. Poate apărea oriunde pe piele şi, din cauza confundării cu o aluniţă, este adesea neglijată. Depistat la timp, melanomul se tratează cu succes.

Info

Un studiu efectuat pe un eşantion de 1.200 de subiecţi de Fundaţia „Dr. Leventer pentru sănătatea pielii” în 2016 a arătat că 9 din 10 români au auzit că şi pielea poate dezvolta cancer.

Sfatul specialistului

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondatorul Centrului Dr. Leventer, Bucureşti

Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer cutanat, pentru că evoluează mortal. Depistat însă la debut, când este „in situ”, se vindecă prin operaţie. Acest tip de cancer seamănă cu o aluniţă, faţă de care se deosebeşte prin faptul că se dezvoltă în suprafaţă sau în volum.

O leziune pigmentată care-şi modifică forma, dimensiunea, conturul şi culoarea este suspectă. Pentru un diagnostic corect, se face, de obicei, dermoscopia şi apoi biopsia leziunii. După ce se confirmă melanomul şi se stabilesc criteriile microscopice de evoluţie, cazul se reoperează pentru scoaterea unei margini de piele în jurul leziunii, margine care poate fi de 5 mm sau de 1 până la 2 cm, în funcţie de criteriile de risc citite prin biopsie.

Uneori este nevoie şi de investigarea ganglionului santinelă şi de terapie cu interferon sau cu citostatice. Depistarea prococe este însă salvatoare.

Mai multe