Endometrioza, o boală mai puţin cunoscută
Endometrioza, boală mai puţin cunoscută în rândul femeilor, dar şi a unor medici, este depistată adesea când se caută cauzele infertilităţii, de pildă. Totodată, endometrioza este şi o boală mai greu de depistat, întrucât este complexă, cu forme variate.
Uneori nu are simptome
Caracteristică bolii este prezenţa ţesutului intern al uterului (endometru) în afara cavităţii uterine, la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau intestinelor. Astfel de aderenţe afectează funcţia normală a ovarelor şi a trompelor uterine, împiedicând astfel instalarea sarcinii. Mai rar, ţesutul endometrial poate apărea la nivelul ficatului, al vezicii urinare sau al plămânilor.
Boala poate fi însoţită de dureri la menstruaţie sau în timpul contactelor sexuale. Alte femei cu endometrioză nu au însă simptome.
Info
Cea mai folosită metodă de diagnosticare este laparoscopia, în cadrul căreia se recoltează şi ţesut pentru biopsie. Se tratează medicamentos sau/şi chirurgical În funcţie de forma endometriozei (uşoară, moderată, severă), medicul stabileşte planul de tratament, care poate fi medicamentos, chirurgical sau asociat. Printre medicamentele recomandate, se numără antiestrogenicele, contraceptivele orale şi progestativele. Când terapia medicamentoasă nu are efect sau când simptomele sunt severe, se recomandă tratamentul chirurgical, care poate fi conservator (se păstrează uterul şi ţesutul ovarian) sau definitiv (histerectomie, adică scoaterea totală sau parţială a uterului). CIFRĂ
40% din femeile cu endometrioză sunt infertile.