Dr. Cristian Viişoreanu: „Avem tratamente moderne de vindecare a cancerului de sân”
Care sunt cele mai comune simptome ale cancerului la sân?
De cele mai multe ori, pacientele vin la control spunând că au descoperit, întâmplător, în urma unei lovituri, un nodul. De fapt, nu lovitura a dus la apariţia nodulului, ci a determinat pacienta să palpeze zona mai bine şi să pună în evidenţă umflătura. În patologia benignă a sânului, cele mai multe acuze sunt durerile mamare sau mastodinia.
La pacientele tinere, poate fi evidenţiată mastoza fibrochistică (apariţia unor umflături dureroase la nivelul unuia sau ambilor sâni, în special, în perioada premenstruală. Un alt simptom este vizibil la nivelul pielii, fiind manifestat prin modificările de tegument cu retracţia pielii într-o anumită zonă a sânului, însă astfel de cazuri sunt mult mai puţine.
Trebuie să ne îngrijorăm dacă descoperim un nodul la sân?
Atunci când pacienta descoperă un nodul, e bine să meargă la un control medical. Sunt cazuri în care medicul urmăreşte evoluţia nodulului: nu necesită nici tratament medicamentos sau intervenţie chirurgicală. Este vorba despre nodulii staţionari, care au o evoluţie lentă. De fapt, nu toţi nodulii descoperiţi sunt operaţi.
Se aleg doar cazurile cu noduli la sân care sunt mai ciudaţi şi care au anumite criterii pentru a fi scoşi: sunt suspecţi, pot să degenereze sau în evoluţia lor apar modificări precum creşteri bruşte, modificări de aspect intern şi consistenţă.
Ce riscuri sunt ca o femeie, cu cancer de sân în familie, să moştenească boala?
Cancerul mamar poate fi transmis în 10 % din cazuri. Restul, 90 % din cauze nu le cunoaştem. Sunt citaţi nişte factori de risc, şi atât, dar nu poţi cuantifica acţiunea fiecărui factor de risc asupra dezvoltării unei leziuni maligne.
Anticoncepţionalele cresc sau nu riscul de cancer la sân?
Urmăresc mai multe studii şi nu am găsit o confirmare că ar fi dat de administrarea anticoncepţionalelor. Dozele hormonale din anticoncepţionale sunt foarte mici, de aceea, este greu de spus.
De la ce vârstă ar trebui o femeie să meargă prima dată la un consult de rutină al sânilor?
Dacă are o simptomatologie, pacienta trebuie să se prezinte la medic. Investigaţiile precum ecografia şi mamografia sunt recomandate în funcţie de vârstă.
De exemplu, cea mai mică pacientă diagnosticată cu cancer mamar avea vârsta de 2 ani. Ei bine, e prea devreme pentru efectuarea unui test screening, dar este un caz raportat, la care s-a depistat boala. De asemenea, dacă pacienta are antecedente în familie, este indicat să facă o ecografie de la vârsta de 20-25 de ani.
Ce tratamente există pentru cancerul la sân?
În prezent, sunt terapii moderne de vindecare şi la noi, aşa cum sunt şi în străinătate. Tratamentul cancerului mamar nu se mai concepe fără examenul histopatologic – examinarea microscopică a unei probe de ţesut din organul suspectat, cu scopul obţinerii diagnosticului de certitudine al leziunii suspecte: benignă (necanceroasa) sau malignă (canceroasă).
Până acum câţiva ani, pentru depistarea cancerului mamar, la noi încă se făcea puncţia aspirativă pentru tumorile maligne, astfel, se realiza un tratament general pentru cancerul de sân. Astăzi, prin puncţia biopsie, tratamentul este ţintit pe celula respectivă. Fiecare pacientă primeşte un tratament personalizat, deoarece există terapii diferite pentru cancerul mamar.
Ce este tehnica ganglionului santinelă?
Este o metodă care reuşeşte să salveze nişte ganglioni de sub braţ şi să lase nişte sechele mai mici pacientelor. Altfel spus, se fac operaţii cu indicaţie – se trece prin etapa de identificare a ganglionilor santinelă care, dacă nu sunt bolnavi, rămân la locul lor. Ceea ce înseamnă că vindecarea e mai rapidă, iar cicatricea post-operatorie e mai mică.
Când este necesară mastectomia?
Pentru cazurile cu genă prezentă şi pentru cele care au risc de dezvoltare de cancer la sân, se ia în discuţie mastectomia profilactică (îndepărtarea sânului în totalitate). Atunci când tumora este localizată în cadranul central, de asemenea, este recomandată mastectomia.
Când boala e multicentrică şi sunt mai multe tumori în sân, situate în zone diferite, atunci mastectomia e obligatorie. Nu se poate face un tratament conservator, ar fi o alegere greşită.
Absolvent a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promoţia 1998;
Doctorand la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, Catedra de Oncologie;
Medic specialist chirurgie generală, cu o carieră de aproape 20 de ani în diagnosticarea şi tratarea patologiilor mamare, cu un număr de peste 3000 de intervenţii în mediul privat;
Este promotorul tehnicii ganglionului santinelă în sectorul privat, o intervenţie minim-invazivă recomandată pentru tratarea pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente;
Fondatorul Institutului sânului, din anul 2017.