Dr. Carmen Zăpucioiu: „Homeopatia tratează persoana, nu boala“
Click!Sănătate: Ce este şi cum acţionează homeopatia?
Dr. Carmen Zăpucioiu: Homeopatia este o metodă terapeutică ce acţionează în sensul stimulării propriilor mecanisme de apărare şi reglaj ale organismului. Este o metodă de tratament bazată pe mai multe principii: a) principiul similitudinii, adică o substanţă care în doze mari provoacă un tablou de boală la un om sănătos poate vindeca, în doze mici, acelaşi tablou de boală la o persoană suferindă. Adică substanţa care în doză mare a produs boala, în doză mică o ameliorează; b) principiul dozei infinitezimale, adică substanţele care se administrează sunt în doze foarte mici, dar sunt dinamizate prin procedee specifice; c) principiul individualizării, adică trebuie luate în considerare toate simptomele şi semnele prezentate de persoana respectivă, tratându-se persoana şi nu boala.
Click!Sănătate: Există difrenţe majore între homeopatie şi medicina alopată?
Medicina clasică foloseşte ca metodă terapeutică alopatia, chirurgia, ortopedia etc. Medicina alternativă are o paletă vastă de subramuri: acupunctura, meloterapia, helioterapia, reflexoterapia, aromoterapia, presopunctura, fitoterapia, bioenergoterapia, apiterapia, magnetoterapia, terapia geotermală, masajele, Reiki, medicina tradiţională chineză, homeopatia şi lista poate continua. Dorinţa omului de a se vindeca a fost tocmai aceea care a dus la apariţia unei asemenea diversităţi de metode terapeutice. Niciuna dintre ele însă nu este perfectă. Dacă s-ar fi ajuns la perfecţiune în vreuna dintre aceste specialităţi, atunci, cu siguranţă, s-ar fi descoperit şi secretul nemuririi.
Medicina alternativă, spre deosebire de cea convenţională, abordează omul ca întreg (trup, mental, suflet), pe când cea convenţională abordează strict din punct de vedere al organului afectat.
De-a lungul timpului, am cunoscut pacienţi care au fost adepţii unei singure metode, care s-a dovedit că nu funcţiona şi atunci au virat către o altă metodă. Arta medicală a unui bun practician este să ştie să îmbine toate aceste metode în folosul pacientului.
Click!Sănătate: Cum este văzută homeopatia în România?
Homeopatia este considerată al doilea cel mai folosit sistem medical din lume şi primul în ceea ce priveşte medicina complementară sau medicina alternativă. Totodată, este o metodă recunoscută şi acreditată oficial atât în ţară, cât şi pe plan mondial. La noi în ţară este o specialitate acreditată de către Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor. Se fac cursuri de homeopatie pentru studenţi în cadrul facultăţii de farmacie şi în unele facultăţi din ţară şi pentru studenţii la medicină. După terminarea facultăţii, un absolvent nu poate practica homeopatia decât după ce a făcut curs de specializare postuniversitară. Cursurile de specializare sunt pentru medicii care au deja o primă specializare, cu o bogată experienţă medicală alopată, spre exemplu, sunt pediatri, ginecologi, oftalmologi, dermatologi, medici de familie, endocrinologi, chirurgi etc. Este impresionant să intri Într-o sală de curs de homeopatie, unde cursanţii sunt trecuţi în majoritate de 40 ani, de multe ori sunt oameni cu părul alb.
Click!Sănătate: Deseori, homeopatia este confundata cu fitoterapia. Ce aspecte comune au acestea?
Fitoterapia se referă la tratamente cu preparate din plante medicinale, obţinute prin extracţie şi care sunt diluate în alcool etilic sau într-un alt solvent. Aceste preparate se pot prezenta sub formă de picături, capsule, supozitoare. Spre deosebire de acestea, gemoterapicele sunt extracte alcoolice şi glicerinate, provenite din ţesuturi vegetale tinere. Sunt distilate de două ori şi se adresează unui organ sau unei funcţii. Medicamentele homeopatice pot avea origine vegetală, minerală sau animală, sunt diluate în apă şi potenţate. Nu au efecte adverse, pot fi folosite la orice grupă de vârstă, de la nou-născuţi la bătrâni şi gravide.
Click!Sănătate: Care sunt cel mai des întâlnite probleme de sănătate la copii, care pot fi tratate homeopatic?
Cele mai frecvente probleme de sănătate ale micuţilor cu care ne confruntăm în practica de zi cu zi sunt afecţiunile respiratorii, infecţiile respiratorii virale şi bacteriene, bolile alergice, diareea, colicile abdominale ale sugarilor. Şi mai există încă o problemă, care nu este strict medicală, cea a relaţiei dintre medic şi părinţii copilului. În pediatrie exista tot timpul un „trio“ format din medic, copil, aparţinător – copilul de vârstă mică neavând discernământ, el este dependent de hotărârile pe care le iau alţii în numele lui. Avem o mare răspundere din acest punct de vedere şi trebuie să fim întotdeauna cu conştiinţa liniştită că am făcut ceea ce era cel mai bine pentru el.
Click!Sănătate: Ce condiţii trebuie respectate pentru ca remediile homeopate să dea rezultate? Există restricţii alimentare, de pildă?
Medicamentele homeopate sunt uşor de administrat. Granulele se ţin sublingual, după ce gura a fost clătită în prealabil cu apă, pentru a se îndepărta eventualele resturi alimentare. Se iau pe nemâncate. După 15-20 minute se poate mânca. Anumite restricţii, de tipul: granulele să nu fie atinse cu mâna pentru că-şi pierd efectul, să nu vină în contact cu metal, să nu se consume mentă, s-au dovedit a fi mituri. Medicamentele homeopatice pot fi administrate singure, ca primă intenţie sau asociate cu alte medicamente, dacă este necesar, indiferent de vârstă.
Click!Sănătate: De ce trebuie să ţinem cont când alegem un specialist homeopat?
În alegerea unui specialist homeopat trebuie ţinut cont de afecţiunea care urmează a fi tratată. De exemplu, pentru tratarea unei boli de piele va trebui să se adreseze unui specialist dermatolog cu supraspecializare în homeopatie, pentru o afecţiune ginecologică se va adresa unui ginecolog specializat şi în homeopatie şi aşa mai departe. În felul acesta, medicul va avea o viziune completă asupra pacientului şi nu va exista niciun risc de eroare medicală, în sensul că pacientul să nu-şi primească tratamentul corespunzător, şi va putea alege cu discernamânt ce este mai bine pentru pacient.
Click!Sănătate: În ce constă prima consultaţie homeopatică?
Consultaţia homeopată nu se deosebeşte de cea alopată. Când se prezintă la medic, pacientul povesteşte ce îl supără. Partea aceasta durează puţin mai mult în consultaţia homeopată pentru că se insistă pe toate aspectele legate de boală, pe senzaţiile pe care le are pacientul, vor fi întrebări din partea medicului legate de boli mai vechi, aparent vindecate, dar care pot avea urmări, vor fi întrebări legate de bolile rudelor apropiate (unele se pot transmite ereditar), despre evenimente traumatizante din trecut, despre trăiri personale, despre toleranţe, intoleranţe şi aversiuni alimentare, despre condiţiile în care se declanşează boala etc. După această etapă, pacientul este consultat, examinat pe aparate şi sisteme, ca şi în medicina alopată, se recomandă investigaţii paraclinice, se fac consultări interdisciplinare. După aceea se formulează un diagnostic clinic (alopat) şi un diagnostic homeopat. Apoi se prescriu medicamentele, care, în funcţie de caz, pot fi alopate, homeopate, alopate + homeopate.
Click!Sănătate: Ce nu se poate trata prin homeopatie?
Nu se vor trata exclusiv homeopat acele afecţiuni care sunt recunoscute ca beneficiind cert de un tratament alopat, de exemplu, intrevenţia chirurgicală pentru o peritonită, extirparea unei tumori, corectarea unei malformaţii congenitale, administrarea unui antidot într-o intoxicaţie, aparat gipsat pentru o fractură, chimioterapia în cancer, dar se poate asocia acestor situaţii tratamente homeopate pentru a grăbi vindecarea sau a diminua efectele adverse ale altor medicamente.
Click!Sănătate: Cum se poate întări sistemul imunitar la copiii mici, mai ales în sezonul rece?
Întărirea sistemului imunitar – nu ştiu dacă mamele ar vrea să întărească sistemul imunitar atât de mult, dacă ar şti că stimularea excesivă a sistemului imunitar poate cauza declanşarea unor boli autoimune, adică organismul nu se mai recunoaşte pe el însuşi şi poate produce anticorpi faţă de anumite organe, pe care şi le distruge singur. Homeopatia poate să intervină cu blândeţe în această zonă. O alimentaţie bogată în fructe şi legume poate fi benefică.
Click!Sănătate: Ce părere aveţi în legătură cu reticenţa unor părinţi faţă de vaccinuri?
Campania antivaccinări care circulă la ora actuală este o mare greşală. Copiii trebuie lăsaţi să fie vaccinaţi. Ca orice medicament, şi un vaccin poate să aibă efecte adverse, dar comparativ cu beneficiile, avantajul vaccinării este enorm. Acest aspect trebuie privit statistic. Conform raportărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vaccinarea anti-rujeolă iniţiată în perioada 2000-2012 a contribuit la prevenirea a nu mai puţin de 13,8 milioane de decese în lume. Numărul de morţi provocate de rujeolă a scăzut de la 562.000 de cazuri în 2000, la circa 122.000, înregistrate în anul 2012. Prin urmare, au fost salvate 440.000 vieţi. La ora actuală, vaccinurile sunt superioare şi mult mai sigure decât în trecut. Reacţii de tip febră sau durere în locul administrării vaccinului sunt minore. Reacţii grave, înţelegând deces, şoc anafilactic grav sunt extrem de rare. În ţara noastră nu s-au semnalat asemenea reacţii în ultimii ani.
Doctor în medicină, specialitatea pediatrie
Competenţă în explorări funcţionale respiratorii
Competenţă în medicină respiratorie pediatrică
Diplomă de terapeut homeopat
Şefa secţieI Pediatrie I de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti
Centrul Medical Sanador – consultaţii de specialitate pentru pediatrie şi pneumologie pediatrică