Din ce cauză se formează bărbia dublă

21 aprilie 2017   Ce te doare

Oricât de jenantă ţi s-ar părea trebuie să ştii că bărbia dublă este un semnal de alarmă dat de corpul tău care te atenţionează că trebuie să mergi la medicul endocrinolog.

În general noi numim guşă orice mărire de volum a glandei tiroide care este localizată la nivelul gâtului. Toşi această guşă poate fi endemică atunci când este cauzată de un exces sau deficit de iod, sporadică când avem un defect congenital al biosintezei tiroidiene sau compensatorie care apare după o tiroidectomie subtotala.

Influenţa factorilor de mediu

În momentul în care mai mult de 10% din populaţia unei zone geografice se confruntă cu guşă, se poate vorbi despre o consecinţă a influenţei unuia sau a mai multor factori de mediu. De cele mai multe ori este vorba despre deficitul de iod.

Trebuie să ţii cont şi de istoricul familiei, în cazul în care au existat afecţiuni ale tiroidei, ce evoluţie a avut, pentru a putea determina cu exactitate cauza apariţiei. Aportul adecvat de iod este modalitatea ideală de prevenţie, poate ajuta la reducerea guşelor recent formate. În cazul celor vechi singura modalitate de a le îndepărta este tratamentul chirurgical.

Află tot ce trebuie să ştii despre tiroidă AICI

Aproximativ 5% din populaţia planetei se confruntă cu guşă. La fel ca şi celulita poate afecta atât persoanele slabe cât şi cele cu un surplus de kilograme.

Zona bărbiei este predispusă la îngrăşare, deoarece este locul ideal de sedimentare a grăsimii, mai ales dacă iei rapid în greutate sau ai probleme cu retenţia de apă. Atât pielea cât şi musculatura din această zonă îşi pierde elasticitatea mai uşor , contribuind astfel decisiv la formarea bărbiei duble.

Alimente pe care e bine să le eviţi

În buna funcţionare a organismului alimentaţia joacă un rol vital. Evită pe cât posibil zahărul, colesterolul ridicat, grăsimile saturate. Acestea din urmă favorizează creşterea nivelului de colesterol din organism care se sedimentează apoi în locurile vulnerabile precum braţe, şold, bărbie, abdomen. Carnea grasă de porc, vită sau miel înlocuieşte-o cu cea de curcan sau pui fără a face exces de consumul lor. Poţi să optezi pentru grăsimile sănătoase din uleiul de măsline, fructele oleaginoase sau din peşte.

Nu trebuie să uiţi nici de băuturile carbogazoase care pun şi ele o cărămidă destul de puternică ce favorizează apariţia guşei.

Citeşte şi: 5 semne care îţi arată că ai probleme cu tiroida

Legumele şi fructele susţin procesul de detoxificare

Bogate în fibre sunt recomandate în dieta de eliminare a bărbiei duble, favorizează topirea depozitelor de grăsime şi aduc un aport nutriţional benefic sistemului imunitar scăzut.

Cel mai bun fruct la care poţi apela este grepfruitul. Consumă o jumătate de fruct înainte de fiecare masă, sau sub formă de suc.

Poţi opta pentru micul dejun să consumi un pahar de suc de grapefruit cu un bol de cereale integrale şi un ou fiert. La prânz consumă o salată cu piept de curcan la gratar, iar seara îndreaptăte către legumele făcute la grătar sau abur pe care le poţi combina cu peşte.

Mai multe