Deficitul de magneziu produce efecte neplăcute în tot organismul

10 decembrie 2019   Ce te doare

Crampele musculare, oboseala, apatia şi anxietatea, oasele fragile şi tensiunea mare sunt probleme de sănătate asociate cu deficitul de magneziu, potrivit healthline.com.

Simptomele sunt uşor de confundat cu alte afecţiuni, de aceea este important să confirmaţi deficitul de magneziu prin analize.

Cum se manifestă deficitul de magneziu: cârceii şi crampele musculare

Contractura musculară localizată persistentă şi dureroasă (cârceii), crampele musculare, reprezentând contracţii involuntare dureroase la nivelul muşchilor şi tremorul, pot fi consecinţe ale deficitului de magneziu. Aceste simptome sunt date de hiperstimularea muşchilor. Se ajunge aici din cauza prezenţei unei cantităţi prea mari de calciu la nivelul celulelor, iar supliementele cu magneziu pot îmbunătăţi situaţia pentru că magneziul este implicat în mecanismul de absorbţie a calciului în sânge. Atenţie, specialiştii spun că rezultatele pozitive se observă mai ales în cazul administrării la tinerii cu deficit de magneziu, în timp ce în cazul adulţilor şi vârstnicilor, tratamentul crampelor musculare cu supliemente de magnenziu trebuie studiat suplimentar.

Pentru că deficitul de magneziu nu este singurul motiv al cârceilor şi tremorului, cauza trebuie investigată şi confirmată de un specialist. De exemplu, tremorul poate apărea şi ca urmare a stresului sau a consumului excesiv de cafea. 

Apatia şi anxietatea pot fi cauzate de deficitul de magneziu

Oboseala excesivă dar şi tulburările de personalitate pot fi o consecinţă a deficitului de magneziu, cele mai frecvente din aceasta categorie fiind apatia şi anxietatea. Apatia se manifestă prin lipsa motivaţiei şi a entuziasmului, prin neimplicare şi pasivitate. Anxietatea constă într-o stare de îngrijorare excesivă, permanentă, tulburări de somn, temeri iraţionale şi atacuri de panică. Potrivit specialiştilor citaţi de Healthline.com atunci când deficitul de magneziu este major se poate ajunge la manifesătri extreme, precum delirul sau coma.

În fragilitatea osoasă, de vină poate fi prea puţin magneziu

Magneziul este implicat direct în formare oaselor prin faptul că influenţează activitatea celulelor responsabile de formarea de ţesut osos. Riscul de a face osteoporoză este generat de mulţi factori, printre care înaintarea în vârstă, lipsa exerciţiului fizic şi deficitul de vitamin D şi K, dar şi deficitul de mangeziu poate fi un factor de risc important. Acest lucru este dovedit de studii realizate pe animale de laborator, care arată o corelaţie directă între lipsa de magneziu şi densitatea osoasă redusă, care conduce la osteoporoză şi fracturi frecvente.

Tensiunea mare se poate regla cu magneziu

Studii realizate pe animale de laborator, citate de healthline.com arată că deficitul de magneziu creşte tensiunea arterială care este un factor important de risc în privinţa sănătăţii inimii. Mai multe studii (34 de studii, care au implicat 2.028 de participanţi) au evaluat efectul suplimentelor cu pastile de magneziu administrat persoanelor cu hipertensiune şi au indicat faptul că acestea scad tensiunea şi ar putea să-i ajute pe hipertensivi

Mai multe