De ce se instalează mai repede menopauza?
Moştenirea genetică pe linie maternă, radioterapia, administrarea de citostatice, extirparea ovarelor, anorexia, tumorile hipofizare, afecţiunile endocrine sunt câţiva dintre factorii care favorizează instalarea menopauzei timpurii, numită şi insuficienţă ovariană prematură. Pentru a diminua riscurile producerii unor boli precum osteoporoza, este necesară instituirea unui tratament imediat.
Menstrele neregulate, semnal de alarmă
Mergi la medicul ginecolog dacă îţi dispare menstruaţia sau dacă aceasta devine neregulată, mai abundentă sau mai diminuată ca de obicei. După instalarea menopauzei, scade şi nivelul celor doi hormoni sexuali feminini, estrogenul şi progesteronul. Din această cauză, apar schimbări fizice şi emoţionale.
Bufeurile, uscăciunea la nivelul vaginului, scăderea dorinţei sexuale, tulburările de somn (insomnia), precum şi trecerile bruşte de la o stare emoţională la alta sunt alte câteva simptome pe care nu ar trebui să le neglijezi, pentru că ar putea anunţa instalarea menopauzei mai devreme decât este normal. Pentru diagnosticul menopauzei sunt necesare analize, mai precis unele dozări hormonale, precum FSH (hormon de stimulare foliculară), LH (hormon luteinizant), estradiol, progesteron şi prolactină. De asemenea, este important examenul ginecologic, pentru a se exclude alte cauze ale opririi menstruaţiei, precum existenţa unei sarcini.
Menopauza marchează încetarea perioadei fertile. De aceea, instalarea ei la o femeie tânără poate avea un puternic impact psihologic, mai ales dacă îşi doreşte copii. Vestea bună este că o sarcină este posibilă, însă pentru aceasta este nevoie de tratamente de reluare şi de stimulare a activităţii ovariene.
Este necesară terapie hormonală
Terapia de substituţie hormonală este importantă, pentru că ea înlocuieşte activitatea estrogenului şi progesteronului secretaţi de ovare înainte de menopauză. Tratamentul de substituţie hormonală este important pentru prevenirea osteoporozei, pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular şi pentru activitatea normală a creierului. Acest tip de tratament poate avea însă reacţii adverse, precum dureri de cap şi edeme, fiind asociat şi cu un risc mai mare de apariţie a cancerului de sân şi de endometru, mai ales dacă este urmată terapia doar cu estrogen, nu şi cu progesteron.
Menopauza la femeia tânără poate fi însoţită de unele stări depresive.